Za unaprjeđenje suradnje hrvatskih i norveških institucija dodijeljeno 1,1 milijuna eura

Objavljeno - 20.03.2023.

 

ZAGREB, 20. ožujka 2023. – Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, dodijelio je ugovore za provedbu bilateralnih inicijativa, koje će se financirati u okviru Fonda za bilateralne odnose, vrijednosti 1,1 milijuna EUR.

Na svečanoj dodjeli ugovora, održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz ministra Erlića, prisutne je pozdravio i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj.E. Haakon Blankenborg, a zajedno su u svojim uvodnim obraćanjima istaknuli doprinos Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma smanjenju socijalne i ekonomske nejednakosti u Europi i jačanju bilateralne suradnje između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske. Posebice su istaknuli važnost Fonda za bilateralne odnose u okviru kojeg je proveden Poziv “Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području Zelene tranzicije” u okviru kojeg su dodijeljena bespovratna sredstva.

12 bilateralnih inicijativa koje će biti financirane odabrane su odlukom Zajedničkog odbora za bilateralne fondove, koji se sastoji od predstavnika država donatora (Norveška, Island i Lihtenštajn), Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. U provedbi inicijativa u svojstvu korisnika i partnera uključeno je 18 hrvatskih institucija te 13 partnerskih institucija iz Kraljevine Norveške (sveučilišta, fakulteti, ministarstva, predstavnici regionalne i lokalne samouprave te udruge i neprofitne  organizacije). Područje na kojima će korisnici i partneri raditi na razmjeni znanja i iskustava je Zelena tranzicija odnosno područje Energije i klimatskih promjena, Plavog rasta i Zelene marikulture te Održive akvakulture.

Više informacija o Financijskim mehanizmima i Fondu za bilateralne odnose možete pronaći na  mrežnim stranicama www.eeagrants.hr.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X