U Novom Vinodolskom su održani 2. Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Ključni izazovi novog razdoblja 2021.-2027

Objavljeno - 25.10.2021.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u četvrtak i petak, 21. i 22. listopada, u Novom Vinodolskom su održani 2. Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Ključni izazovi novog razdoblja 2021.-2027.

Dvodnevnom događanju prisustvovalo je oko 400 sudionika koji su pratili predavanja o ključnim temama i izazovima koji se odnose na novo financijsko razdoblje poput zelene, digitalne i industrijske tranzicije koja zahvaća čitavu EU i Hrvatsku. Konferenciju su otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

„Kako bismo što kvalitetnije i što bolje bili spremni za ulazak u novo programsko razdoblje te bolju, jaču i kvalitetniju apsorpciju europskih sredstava – svih ovih 25 milijardi eura koje nam su nam na raspolaganju – moramo iskoristiti lekcije iz svega što smo do sada radili”, istaknula je ministrica Tramišak. Ministrica je naglasila nužnost digitalizacije procesa i pojednostavljivanja procedura u novom programskom razdoblju te najavila: „U novom programskom razdoblju korisnici će se moći fokusirati na ono što želite postići svojim projektima, na rezultate projekata, na održivost istih, a ne na prikupljanje hrpe dokumentacije koju su javnom i državnom sektoru već dostupni“.

Ministrica se kratko osvrnula i na prošlo programsko razdoblje te istaknula kako je Hrvatska trenutno na 122% ugovorenosti perspektive, odnosno da je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura, a ugovoreno je 13,3 milijarde.

Ministar Butković osvrnuo se na buduće programsko razdoblje u kontekstu prometnog sektora i naglasio: „Ono što nam predstoji je novi operativni program. Nama u prometu je na raspolaganju oko 1,3 milijardi eura, posebno još sredstva koja ćemo imati u okviru Instrumenta za povezivanje Europe, kao i Programa oporavka s nekih 730 milijuna eura i ti projekti će biti koncentrirani na željeznicu koja je u Hrvatskoj sustavno zanemarivana nismo mogli istovremeno graditi autoceste i željeznicu jer su to veliki i složeni projekti“.

Ministar je dodao kako su upravo željeznice ono što Hrvatskoj treba zbog razvoja gospodarstva te jačanja luka u Rijeci i Pločama.

Prvi dan konferencije održana su predavanja na temu prilika za financiranje u višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. s naglaskom na OPKK, ITU i OPULJP te Norveškog programa suradnje, nakon čega je uslijedila panel rasprava. Drugi dan konferencije su u sklopu prvog ciklusa predavanja održane sljedeće prezentacije: Disrupcija i trendovi, Digitalna tranzicija kao prilika, Industrijska tranzicija u Panonskoj Hrvatskoj te Inspirativni primjer integriranog teritorijalnog razvoja europskog grada Varšave – ključne investicije u funkcionalnom području Varšave. U drugom poslijepodnevnom ciklusu održana su sljedeća predavanja: Ključni izazovi korisnika EU projekata u javnoj nabavi, Izazovi investitora u projektiranju građevinskih projekata, Vidljive i nevidljive mane tijekom realizacije građevinskih projekata, Zelena tranzicija – put prema dekarbonizaciji društva i kružnom gospodarstvu, Zatvaranje financijske konstrukcije projekata i parametri ocjenjivanja projekata za financiranje, a program konferencije je završio panel raspravom o izazovima provedbe sadašnjih i budućih EU projekata.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X