Dani regionalnoga razvoja i EU fondova 2019.

Objavljeno - 07.10.19.

 

Dani regionalnoga razvoja i EU fondova konferencija je Ministarstva regionalnoga razvoja i Europske unije organizirana kako bi brojni predstavnici ministarstava, županija, gradova, općina, regionalnih koordinatora i drugih institucija važnih za regionalni razvoj, dobili relevantne informacije o mogućnostima financiranja iz EU fondova te razmijenili iskustva, povezali se i ojačali suradnju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u svrhu realizacije što većeg broja projekata.

Ravnomjerni regionalni razvoj jedan je od najvažnijih ciljeva Europske unije koja čak trećinu svoga proračuna izdvaja za razvoj slabije razvijenih regija kroz kohezijsku politiku i EU fondove. Politika ravnomjernog regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj podrazumijeva planiranje, provođenje i koordinaciju aktivnosti regionalne razvojne politike i uspostave cjelovitog sustava programiranja, upravljanja i financiranja regionalnog razvoja.

U cilju informiranja svih dionika o aktualnostima politike ravnomjernog regionalnog razvoja i mogućnostima financiranja lokalnih i regionalnih razvojnih projekata sredstvima iz EU fondova, od 4. do 6. listopada 2019. godine održani su Dani regionalnoga razvoja i EU fondova u Šibeniku. Okupilo se više od 700 sudionika koji su sudjelovali na panelima, predavanjima i radionicama te sajmu EU mogućnosti i Hrvatskih otočnih proizvoda.

Na središnjem dijelu konferencije koja je okupila brojne načelnike, gradonačelnike, župane, poduzetnike, korisnike europskih sredstava kao i predstavnike institucija koje upravljaju europskim fondovima, sudjelovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji domaćina ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića, potpredsjednika Vlade Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministra uprave Ivana Malenice, ministrice za demografiju, obitelj, socijalu politiku i mlade Vesne Bedeković, ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i brojnih saborskih zastupnika i državnih tajnika.

Predsjednik Vlade u svom obraćanju istaknuo je pozitivne rezultate u povlačenju novca iz fondova EU u prethodne tri godine, dodavši da će osigurani novac iz Europske unije biti potrošen u Hrvatskoj, omogućujući i lokalnoj samoupravi da ima novu, bržu kvalitetu razvoja, uz dodatni impuls europskih fondova.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svome je govoru naglasio da je Hrvatska u povlačenju sredstava iz europskih fondova napravila značajan iskorak budući da je ugovorenost porasla s 9% na 76% u okviru omotnice od 10, 8 milijardi eura. Kazao je da europski fondovi mijenjaju Hrvatsku te da je to vidljivo na svakom koraku kroz izgradnju brojnih objekata.

Na Danima regionalnog razvoja i EU fondova održane su i ministarske prezentacije ministra Pavića, Aladrovića te ministrice Vučković „Kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“, dok su na ministarskom panelu „EU fondovi – izazovi za budućnost“ sudjelovali ministrica Vesna Bedeković te ministri Butković, Malenica i Horvat.

Također su održana dva ciklusa od po tri radionice na slijedeće teme: Iskustva iz postupanja po prigovorima u postupcima dodjele bespovratnih sredstava i provedbi projekata sufinanciranih sredstvima EU i financijski instrumenti za javni sektor Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., ESF plus: nove prilike, Teritorijalni razvoj u okviru Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i nova financijska perspektiva EU 2021.– 2027., Aktualnosti u provedbi projekata u 2019., Ruralni razvoj – dosadašnja postignuća i planovi nakon 2020. godine.

Prezentacije:

Dani regionalnoga razvoja završili su u nedjelju 6. listopada, Sajmom EU projekata namijenjenom građanima, koji su imali priliku iz prve ruke upoznati predstavnike uspješnih lokalnih EU projekata i njihova iskustva u korištenju EU fondova.

 

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X