Održana završna konferencija Interreg IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Objavljeno - 12.12.2023.

Na završnoj konferenciji Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 pod nazivom „Zajedno oblikujemo budućnost“ održanoj 12. prosinca u Podgorici u Crnoj Gori, uz sudjelovanje predstavnika sve tri države programskog područja, predstavljeni su rezultati ostvareni tijekom financijskog razdoblja 2014.-2020.

Otvarajući konferenciju, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske Domagoj Mikulić, čestitao je svim korisnicima na postignutim rezultatima i naglasio da su provedeni projekti pomogli u poboljšanju infrastrukture, povećanju ekonomske aktivnosti i otvaranju novih radnih mjesta u prekograničnom području.

„Zajednički napori u provedbi Programa značajno su pridonijeli podizanju kvalitete života u ovom prekograničnom području odgovarajući na lokalne potrebe i izazove. Interreg programi objedinjuju jednu od temeljnih vrijednosti EU: suradnju između ljudi, regija i zemalja. Naše sudjelovanje u Interreg  programima izuzetno je važno i za regionalni razvoj, ali i za uspostavu dobrosusjedskih odnosa.“, naglasio je Mikulić.

Ispred nacionalnog tijela Bosne i Hercegovine, Direkcije za europske integracije, obratila se direktorica Elvira Habota, koja je istakla da je svrha programa teritorijalne suradnje da, između ostalog, pomogne u savladavanju izazova koje države ne mogu riješiti.

Državni tajnik u Ministarstvu europskih poslova Crne Gore Bojan Božović, rekao je da je današnja konferencija svojevrsna kruna vrlo uspješne suradnje između tri države, podsjetivši da ukupna podrška opredijeljena od strane EU za realiziranih 59 projekata iznosi preko 57,2 milijuna eura.

Ispred Delegacije Europske unije u Crnoj Gori prisutne je pozdravila zamjenica šefice Sektora za suradnju Liselote Isakson, koja je istakla da je Europska unija ponosna što je podržala ove projekte, jer su poboljšali živote ljudi koji žive u područjima obuhvaćenim programom.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati suradnje između institucija i organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i premijerno prikazani kratki filmovi o dijelu provedenih projekata. Korisnici projekata podijelili su svoja iskustva u realizaciji projekata kroz četiri panel diskusije podijeljene po programskim prioritetima.

Program suradnje usvojen je od strane Europske komisije 24. studenoga 2015., te  je ukupna vrijednost Programa iznosila 67.241.552 eura, od čega je 57.155.316 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA sredstava. U financijskom razdoblju 2014.-2020., Republika Hrvatska prvi put je preuzela ulogu Upravljačkog tijela.

Cilj programa bio je jačanje društvenog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz provedbu zajedničkih projekata a tijekom programskog razdoblja ugovoreno je 59 projekata uz čak 249 projektnih partnera.

Suradnja između tri države nastavlja se kroz novi Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027. koji je odobren Odlukom Europske komisije od 3. studenoga 2022. godine te kojim je korisnicima iz 3 države na raspolaganju 117.685.699,00 eura za projekte s ciljem poticanja pametnog, zelenog i uključivog razvoja prekograničnih regija.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X