U Puli predstavljene nove prilike za sufinanciranje EU projekata

Objavljeno - 25.04.2023.

Kako bi se predstavnike lokalne zajednice upoznalo s mogućnostima EU sufinanciranja projekata u Puli je u utorak, 25. travnja, održano šesto po redu informativno događanje „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ kojeg je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Pule Filip Zoričić, župan Istarske županije Boris Miletić, saborski zastupnici Sanja Radolović, Silvano Hrelja, Marin Lerotić, Anton Kliman i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Gradonačelnik Zoričić je istaknuo da je grad Pula jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je donio strategiju razvoja urbanog područja i četiri strateška cilja kao vizija budućeg razdoblja – prostor visokog životnog standarda, dostupnih sadržaja, širokih mogućnosti zaposlenja i kvalitetnog radnog okruženja te prostor zelenog, čistog i održivog okoliša. „Integracija je osnova ITU mehanizma, a područja ulaganja koja smo predvidjeli su zasigurno razvoj poduzetništva, održivi gradski promet, brownfield, kulturna baština, turizam, višenamjenska infrastruktura javne površine itd. Kao grad se zaista trudimo da iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju te se nadamo da ćemo kroz 15 zajedničkih projekata urbanog područja biti spremni za sve što nas čeka“, kazao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Treba reći otvoreno i čestitati Vladi na velikoj aplikaciji prema EU fondovima, a na nama je da to iskoristimo. Istra je bila jedna od prvih regija koja je zastupala europske vrijednosti, ali potrebno je uložiti više u ljude da bi bili pripremljeni kako povući još više novaca za naše građane“, poručio je župan Istarske županije Boris Miletić.

Putem ovakvih konferencija želimo približiti ministarstvo i dovesti ključne ljude iz struke koji se bave europskim fondovima kako bi se iz prve ruke odgovorilo na sva bitna pitanja, a sve sa krajnjim ciljem pripremanja što kvalitetnijih projekata koji se planiraju realizirati u sljedećih nekoliko godina“, rekao je ministar Erlić.

Istra ima dugu tradiciju bavljenja europskim fondovima te su ostvareni brojni dobri rezultati i to 420 milijuna eura na području županije i 90 milijuna eura na području grada Pule. Istra je napravila razvojni iskorak što se vidi po 71 projektu iz područja energetske učinkovitosti koji je realiziran, a što je jako bitno posebice u kontekstu novih zelenih politika, naglasio je ministar Erlić. „Europski projekti pomažu da se Istra jednako razvija i u novom financijskom razdoblju sa novih 25 milijardi eura, a na ministarstvu je da pruži svu moguću podršku i informacije i raspisuje što prije pozive, a na vama da pripremate što kvalitetnije projekte sukladno područjima ulaganja za koja smatrate da su bitna.

Neka razdoblje ispred nas bude desetljeće razvoja, gdje ćemo ostvariti svoje razvojne perspektive i iskoristiti svoje nove prilike“, zaključio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

U sklopu događaja službenici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su program „Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.“, „Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.“, „ITU Mehanizam“ i „ITU Pula i Pazin“, industrijsku tranziciju regija, financiranje EU projekata na otocima te temu anti-diskriminacije, ravnopravnosti spolova i prava osoba s invaliditetom u EU fondovima. Uz to, HAMAG BICRO je prezentirao dosadašnja iskustva, izazove i rezultate korištenja sredstava fondova Europske unije u segmentu poduzetništva.

U zadnjem dijelu programa na panel raspravi pod nazivom: „Iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i priprema za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju“ sudjelovali su predstavnici Istarske razvojne agencije, Javne ustanove Regionalni koordinator Istre – Aurora, Grada Pule, Istarske županije i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Informativna događanja „EU FONDOVI Nove prilike 2021.-2027.“ namijenjena su predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja.

Cilj je predstavljanje aktualnih mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. Naglasak je na programima Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) koji je vrijedan 5,203 milijardi eura i Integriranom teritorijalnom programu 2021.-2027. (ITP) koji je vrijedan 1,569 milijardi eura. Na događanjima se predstavljaju i projekti industrijske tranzicije, urbanog razvoja te mogućnosti sufinanciranja projekata, ali i iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Prezentacije s predavanja:

Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027.

Lovro Novoselac, načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Industrijska tranzicija regija

Marija Rajaković, načelnica Sektora za partnerski dijalog, strateško izvještavanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata i ispunjavanja uvjeta koji omogućuju provedbu EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

ITU Mehanizam i ITU Pula i Pazin

Sanja Rajaković Pedljo, voditeljica Službe za pripremu i koordinaciju programa urbanoga razvoja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Horizontalni uvjeti koji omogućuju provedbu – Antidiskriminacija, ravnopravnost spolova i prava osoba s invaliditetom u ESI fondovima

Gordana Obradović Dragišić, voditeljica Odjela za suradnju s međunarodnim financijskim institucijama i primjenu horizontalnih načela, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Otoci u Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.

Ivo Vrandečić-Loje, voditelj Službe za programiranje i pripremu politike razvoja otoka, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Dosadašnja iskustva, izazovi i rezultati korištenja sredstava fondova Europske unije

Rade Dubreta, ravnatelj Sektora za praćenje provedbe projekata – poduzetništvo, HAMAG BICRO

 

 

 

 

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X