Otvoren javni poziv za iskaz interesa za odabir upravitelja Fonda rizičnog kapitala (Croatian Venture Capital Initiative 2)

Objavljeno - 06.11.2023.

 

Europski investicijski fond, europska institucija iz grupe Europske investicijske banke, čija je glavna svrha podrška stvaranju, rastu i razvoju malih i srednjih poduzeća, objavio je na svojoj stranici Javni poziv za iskazivanje interesa za odabir upravitelja Fonda rizičnog kapitala (Croatian Venture Capital Initiative 2).

Ovaj Javni poziv objavljen je u okviru suradnje između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Europskog investicijskog fonda temeljem Sporazuma o financiranju za provedbu financijskog instrumenta Fond rizičnog kapitala.

Navedenim Sporazumom Ministarstvo je delegiralo Europskom investicijskom fondu provedbu financijskog instrumenta Fond rizičnog kapitala, što uključuje i poslove odabira i nadzora rada upravitelja Fonda rizičnog kapitala.

 Odabrani Upravitelj(i) prikupljat će privatni kapital koji će se, paralelno uz EU sredstva, ulagati u krajnje primatelje financijskog instrumenta, odnosno mikro, mala i srednja poduzeća koja su osnovana i koja glavninu svog poslovanja obavljaju u Republici Hrvatskoj.

Fond rizičnog kapitala težak je ukupno 80 milijuna eura, od čega EU sredstva iznose 60 milijuna EUR, a financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., Prioriteta 1. Jačanje gospodarstva ulaganjem u istraživanje i inovacije, podupiranjem poslovne konkurentnosti, digitalizacije i razvojem vještina za pametnu specijalizaciju, specifičnog cilja RSO1.1. Razvoj i jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te prihvaćanje naprednih tehnologija.

Fond rizičnog kapitala sastoji se od dvije komponente:

  1. Akcelerator komponente, koja pruža potporu krajnjim primateljima – poduzećima u početnim ili ranim fazama razvoja, kroz mentorstva i strukturirane programe ili na drugi odgovarajući način.
  2. Komponente vlasničkih ulaganja (eng. Venture capital), koja obuhvaća financiranje krajnjih primatelja – zrelijih poduzeća u visokotehnološkim područjima koje žele rasti, uključujući i mogućnost financiranja najuspješnijih projekata iz akceleratorske komponente.

Javni poziv bit će otvoren do 12.01.2024.

Plasman sredstava očekuje se u drugoj polovici 2024., čemu prethodi odabir i ugovaranje upravitelja Fonda, temeljem Javnog poziva.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X