Nove prilike fondova Europske unije predstavljene na konferenciji „Inovacijski potencijal Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku“ 

Objavljeno - 30.11.2023.

Dana 30. studenoga i 1. prosinca 2023. godine Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizira konferenciju „Inovacijski potencijal Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku“ koja se održava u Auli Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Cilj ovog događanja je predstavljanje znanstvenih postignuća te poticanje umrežavanja i suradnje znanstvene zajednice i gospodarstva.

Tijekom prvog dana konferencije državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavio je Nove prilike fondova Europske unije za programsko razdoblje 2021.-2027.

„Hrvatska je do sada koristila jednu cjelovitu omotnicu, do sada je prema korisnicima sredstava fondova Europske unije isplaćeno visokih 90% sredstava, a do kraja perspektive pokušat ćemo se što više približiti 100%-noj realizaciji. Ovim putem zahvaljujem svima koji su koji su učinili da se Hrvatska razvija i izgrađuje sredstvima Europske unije. Hrvatskoj je u financijskom razdoblju 2021.-2027. na raspolaganju 25 milijardi eura za EU projekte. Fokus će nam biti na jačanju gospodarstva i poduzetništva te poslovne konkurentnosti. Također, znatan novac bit će na raspolaganju i za projekte obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zeleni razvoj. Važan nam je i ravnomjerni regionalni razvoj u kojemu će veliku ulogu igrati industrijska tranzicija regija kao i ITU mehanizam. Upravo u gradovima vidimo pokretače šireg urbanog razvoja. Znatna sredstva bit će usmjerena i na potpomognuta i brdsko-planinska područja, otoke i planove industrijske tranzicije“, istaknuo je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić.

U sklopu događanja predstavljena su neka od postignuća znanstvenika Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kao i prepoznate prilike i potencijali za suradnju.

S obzirom da svi projekti u znanosti koji se planiraju financirati iz EU izvora moraju biti u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske, prezentacije znanstvenika održane su prema tematskim prioritetima tog strateškog dokumenta.

Tijekom konferencije sudionici će biti upoznati i sa oblicima intelektualnog vlasništva i razinama tehnološke spremnosti kao potencijalnog ishoda znanstveno-istraživačkog rada.

Konferencija „Inovacijski potencijal Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku“ prvo je u nizu ovakvih događanja koje ima za cilj predstavljanje postignuća akademske zajednice s ciljem povećanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva. Konferencija je namijenjena znanstvenicima, poduzetnicima, predstavnicima poduzetničkih potpornih institucija i gospodarskih udruženja, predstavnicima lokalne i područne samouprave te svim ostalim dionicima usmjerenima na pozitivne promjene u gospodarstvu i društvu.

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X