Objavljeno 6 novih ITU Poziva za održivi razvoj hrvatskih gradova

Objavljeno - 03.06.2019.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u posljednjih mjesec dana objavilo je 6 novih ITU poziva vrijednosti 103,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva koja su namijenjena održivom urbanom razvoju pet velikih hrvatskih gradova.

Više od pola tih sredstava, gotovo 60 milijuna kuna, osigurano je za 2 strateška projekta Urbane aglomeracije Split za izgradnju Regionalnog transfuzijskog centra KBC-a Split te uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica na 8 različitih lokacija u gradovima Solinu, Trogiru, Kaštelima i Omišu te općinama Klis, Dugopolje i Lećevica.

Preko 25,6 milijuna kuna osigurano je za ulaganje u postojeće i nove poduzetničke zone na području Urbane aglomeracije Rijeka te 323 tisuće kuna za osmišljavanje i provođenje programa edukacija za male i srednje poduzetnike na Urbanom području Slavonski Brod.

Urbanom području Zadar na raspolaganju je 12,1 milijun kuna za uvođenje novih integriranih IKT rješenja u javni prijevoz i promet u mirovanju dok je Urbanoj aglomeraciji Zagreb dostupno 5,7 milijuna kuna za izgradnju i opremanje pilot dijela GREENWAY-a – državne biciklističke rute br. 2 te za izradu projektne dokumentacije.

Navedeni projekti samo su neki od integriranih projekata koji su kroz strategije razvoja gradova prepoznati kao ključni za razvoj naprednih, čistih i uključivih gradova, pokretača gospodarskog razvoja, a realizacija istih omogućuje se bespovratnim EU sredstvima kroz natječaje Ministarstva.

Naime, Ministarstvo je tijekom 2018. i 2019. godine objavilo 27 poziva ukupne vrijednosti preko 810 milijuna kuna za financiranje projekta u sedam najvećih hrvatskih gradova koji u ovoj financijskoj perspektivi provode mjere održivog urbanog razvoja putem ITU mehanizma, dok se objava preostalih 30-ak Poziva očekuje do kraja ove i početkom iduće godine.

Više informacija o održivom urbanom razvoju i ITU mehanizmu potražite ovdje.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X