Novi financijski instrument od 80 milijuna eura za razvoj hrvatskog startup tržišta

Objavljeno - 19.09.2023.

U financijskom razdoblju 2021.-2027. za razvoj startup projekata u Hrvatskoj bit će dostupno 80 milijuna eura u okviru financijskog instrumenta definiranog Sporazumom o financiranju za provedbu Fonda rizičnog kapitala kojeg su jučer potpisali Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Europska investicijska banka.

U sklopu novog programskog razdoblja planiramo ukupno provesti 8 financijskih instrumenata za potporu poduzetnicima u Hrvatskoj, što će omogućiti dodatna značajna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo“, naglasio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Podržavajući nove tehnologije i inovativne ideje te potičući njihov rast, rizični kapital može odigrati važnu ulogu u ostvarivanju zelene i digitalne tranzicije. Zato Europska investicijska banka nastoji poduprijeti inicijative koje pozitivno utječu i na klimatske i na poslovne ciljeve, čime se osigurava pravedna tranzicija za sve građane Europske unije“, izjavila je potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwińska.

Ranija verzija ovog financijskog instrumenta, nazvana “ESIF Fond rizičnog kapitala”, pokazala se iznimno uspješnom u prethodnom financijskom razdoblju.

Tadašnji financijski instrument postigao je iznadprosječan uspjeh rezultirajući s više od 140 investicija u ukupnom iznosu od 31 milijun eura. S obzirom na to da je naglasak na digitalizaciji, ne čudi da je najveći interes pokazala upravo hrvatska tehnološka scena“, istaknuo je ministar Šime Erlić.

Prije implementacije tog financijskog instrumenta industrija rizičnog kapitala u Hrvatskoj bila je značajno ispod prosjeka Europske unije. No otkad je zaživio na našem tržištu 2018. godine, uspio je vrlo brzo brendirati Hrvatsku kao zemlju privlačnu talentiranim stručnjacima koji su spremni uložiti svoje znanje i ovdje pokrenuti posao. Financijski instrumenti predstavljaju novi i jednostavniji pristup sredstvima Europske unije, a također omogućuju i recikliranje sredstava te privlače privatni kapital komercijalnih financijskih institucija, što donosi znatno veći investicijski volumen.

Nakon svečanog potpisivanja Sporazuma o financiranju, sljedeći korak je objava javnog poziva za upravitelja “Fonda rizičnog kapitala”. Ministar je naglasio kako će upravitelj imati autonomiju u svom djelovanju, a sva sredstva Fonda namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzećima koji razvijaju inovativne proizvode u Hrvatskoj i izlaze na svjetsko tržište.

Ovo je zajednički rezultat aktivne suradnje s Europskom investicijskom bankom, Europskim investicijskim fondom, te partnerima iz državne uprave i financijskog sektora. Ovim financijskim instrumentom otvaramo vrata inovacijama, rastu i razvoju startupova te općem razvoju hrvatskog gospodarstva. U današnjim vremenima rasta kamatnih stopa, šaljemo važnu poruku poduzetnicima da nudimo alternativu u financiranju njihovog rasta“, zaključio je ministar Erlić.

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X