Nove prilike iz EU fondova 2021.-2027. predstavljene u Varaždinu

Objavljeno - 29.06.2021.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u utorak 29. lipnja 2021., u Kongresnoj dvorani Gradske sportske dvorane u Varaždinu, održano je još jedno u nizu informativno-edukativno događanje „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“. Na događaju su predstavnici institucija koje upravljaju EU sredstvima u Republici Hrvatskoj prezentirali mogućnosti financiranja EU projekata u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. Također, predstavljeni su i strateški dokumenti na kojima se trenutno radi i čije je usvajanje preduvjet za korištenje sredstava iz novog proračunskog razdoblja.

Gradonačelnik Varaždina, g. Neven Bosilj, u svom uvodnom obraćanju istaknuo je brojne projekte koje je Grad Varaždin provodio i prije nego je Republika Hrvatska postala punopravna članica EU te se orijentirao i na projekte koji su realizirani u financijskoj perspektivi 2014.-2020.

„Budući da Europska Komisija za sljedeći dugoročni proračun EU-a od 2021. do 2027. godine predlaže osuvremenjivanje kohezijske politike pri čemu će regionalna suradnja zauzimati značajno mjesto, a ulaganja EU u razdoblju od 2021.-2027. godine bit će usmjerena na pet glavnih ciljeva, koji su ujedno i prioriteti grada Varaždina u budućem razvoju“.

„Grad Varaždin je započeo sa provođenjem EU projekata još prije 16 godina, 2005 godine. U to vrijeme je grad Varaždin među prvima osnovao svoju razvojnu agenciju. Sredstvima EU grad je 2008. godine proveo investicijski projekt rekonstrukcije i opremanja tehnološkog parka vrijednog 5 milijuna kuna . Korištenjem sredstava EU fondova u iznosu od 2 milijuna kuna osnovana je regionalna energetska agencija Sjever koja i danas uspješno djeluje u sektoru energetike i očuvanja okoliša“.

“U novoj financijskoj perspektivi grad Varaždin očekuje realizaciju brojnih novih projekata koji će dodatno pomoći razvoju grada” istaknu je gradonačelnik Bosilj.

“Na području Varaždinske županije se sredstvima Europske unije financira niz investicija. Najveći infrastrukturni projekti su aglomeracije u sklopu kojih se grade ili će biti izgrađeni kilometri kanalizacijske mreže, pročistači i drugi objekti. U zdravstvu također gradimo važne objekte, Nacionalni rehabilitacijski centar za pacijente s ozljedama kralježnične moždine u Varaždinskim Toplicama, a u Općoj bolnici Varaždin novu zgradu objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevnih bolnica. Pred nama je početak izgradnje i rekonstrukcije dvorca Opeka, odnosno Medicinske škole Varaždin za centre kompetentnosti u poljoprivredi, odnosno u zdravstvu. Slijedi izgradnja škola i dvorana, a pred nama je ugovaranje projektiranja još jednog važnog objekta u zdravstvu, Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin” rekao je župan Anđelko Stričak, koji je zahvalio Ministarstvu na organizaciji događaja. Istaknuo da je odlično što su ministri i državni tajnici na terenu te što načelnici, gradonačelnici, ravnatelji javnih ustanova, poduzetnici i svi drugi zainteresirani dobivaju iz prve ruke informacije o mogućnostima korištenja EU sredstava.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, g. Velimir Žunac, obratio se sudionicima rekavši kako „Imamo povijesnu priliku da u sljedećih 10 godina na najbolji mogući način iskoristimo preko 24 milijarde eura koje će biti Republici Hrvatskoj na raspolaganju kroz brojne fondove Europske unije“.

Zaključio je kako Grad Varaždin i Varaždinska županija predstavljaju vrlo dobre primjere uspješne prakse te kako je puno izazova ali i puno prilika za koje se treba pripremiti u razdoblju koje dolazi.

Ovdje pogledajte snimku cijelog događanja u Varaždinu:

Nove mogućnosti EU sufinanciranja projekata predstavili su: Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i  fondova Europske unije; Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i Marko Opančar iz Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ovdje možete preuzeti prezentacije:

Nacionalni plan oporavka i otpornosti

Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Nova Kohezijska politika u financijskoj perspektivi EU 2021.-2027. 

Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i  fondova Europske unije

Program ruralnog razvoja – Nacionalni strateški plan ZPP-a

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

Europska teritorijalna suradnja za programsko razdoblje 2021.-2027.

Marko Opančar, Ministarstvo regionalnoga razvoja i  fondova Europske unije

Nakon što su završila predavanja održana je virtualna izložba EU projekata kao i panel rasprava na temu „Što donose EU fondovi 2021.-2027. za razvoj lokalnih sredina?“. U panel raspravi sudjelovali su:

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X