Nove prilike iz EU fondova 2021.-2027. predstavljene u Šibeniku

Objavljeno - 07.05.2021.

U petak, 7. svibnja 2021. godine, u Šibeniku je, u prostorima Adriatic Business Centra, održano peto po redu informativno-edukativno događanje „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Cilj ovih informativno-edukativnih događanja je informirati zainteresiranu javnost o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova iz nove financijske perspektive 2021.-2027. te predstaviti tijek pripreme strateških dokumenata koji su preduvjet za korištenje EU fondova u novom financijskom razdoblju.

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u uvodnom se govoru osvrnuo na korištenje europskih fondova na području grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. „Čestitam svima na naporima i rezultatima koje ste ostvarili koristeći sredstva EU fondova iz proteklih financijskih razdoblja. Ovdje je ugovoreno više od dvije milijarde kuna projekata i doslovno se na svakom koraku vide promjene koje su omogućili EU fondovi. U novom financijskom razdoblju očekuje nas dvostruko više sredstava i siguran sam da će ih Šibenik i Šibensko kninska županija jednako dobro znati iskoristiti“ izjavio je.

Osvrnuo se i nove prilike koje će grad Šibenik s okolnim područjima dobiti kroz korištenje mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskom razdoblju 2021.-2027. „ITU mehanizam omogućuje korištenje EU sredstava iz različitih fondova i ulaganje tih sredstava u integrirane projekte kojima će se ojačati uloga grada Šibenika kao pokretača gospodarskog razvoja ovog područja“.

„Šibenik je grad kojeg su europski fondovi već promijenili, ali će ga i dalje nastaviti mijenjati. Mi smo već odavno pripremamo za novo financijsko razdoblje i imamo spremne projekte. Šibenik sve što je naumio financirati s europskim novcem, to je i uspio.“ izjavio je u svom obraćanju Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika.

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk predstavio je dosadašnje rezultate korištenja EU fondova na području Šibensko-kninske županije te očekivanja iz budućeg financijskog razdoblja.

„Pozdravljam nastojanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije da se ovakvim događajima svim dionicima na županijskoj razini približi problematika pripreme projekata i korištenja sredstava u novom financijskom razdoblju. Od ove godine pa do kraja 2027. godine predstoje nam jako veliki i ozbiljni izazovi po pitanju iskorištavanja značajnih financijskih sredstva koja će nam biti na raspolaganju, a upravo su ovakvi događaji prilika da razmijenimo naša znanja, iskustva i  kreativnost te zbijemo redove na nacionalnoj i regionalnoj razini  u cilju realizacije  što većeg broja kvalitetnih projekata u Hrvatskoj.“, izjavio je župan Pauk.

U nastavku pogledajte snimku cijelog događanja iz Šibenika:

U okviru ovog događanja predstavljena je nova kohezijska politika u financijskoj perspektivi EU 2021.- 2027., socijalna politika u novom financijskom razdoblju i Europski socijalni fond +, mogućnosti iz Programa ruralnog razvoja te izazovi u provedbi projekata. Održana je i prigodna panel rasprava o mogućnostima financiranja lokalnih projekata s naglaskom na projekte grada Šibenika i Šibensko-kninskoj županiji.

U nastavku možete preuzeti prezentacije:

Nova Kohezijska politika u financijskoj perspektivi EU 2021.- 2027. 

Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Socijalna politika u novom financijskom razdoblju/ESF +

Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Program ruralnog razvoja – Nacionalni strateški plan ZPP-a

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

Izazovi u provedbi EU projekata

Ana Čarić Perković, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

 

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X