Ministrica Tramišak potpisala Suglasnost na sadržaj Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027.

Objavljeno - 06.07.2022.

Nakon dvije godine detaljnih konzultacija s partnerima i raznim dionicima iz država sudionica Programa (uz Hrvatsku to su: Austrija, Bugarska, Češka, Mađarska, Njemačka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Moldavija i Ukrajina), Ministrica Tramišak je u ime Republike Hrvatske potpisala Suglasnost na sadržaj Interreg Programa dunavske regije 2021. – 2027.

Slijedi odobrenje Programa od strane Europske komisije nakon kojeg će projektnim partnerima postati dostupno oko 213 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje transnacionalnih projekata.

Novi Program predstavlja nastavak suradnje u dunavskoj regiji a kroz njega će se sufinancirati projekti u svrhu jačanja inovacijskih kapaciteta, pametne specijalizacije, promicanja obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, održivog upravljana vodama, poboljšanje pristupa socijalnim uslugama i obrazovanju te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj. Također, u ovoj perspektivi program će nastaviti podržavati provedbu Strategije EU za dunavsku regiju.

U novom programskom razdoblju Program će predstavljati značajan instrument za rješavanje zajedničkih izazova i potreba hrvatskih regija kroz suradnju sa partnerima iz dunavske regije u projektima jačanja kapaciteta kroz razmjenu dobrih praksi i testiranje novih, inovativnih pristupa.

U pripremi je prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga za koji se očekuje da će biti objavljen tijekom rujna 2022. godine. Detaljne informacije te sva dokumentacija potrebna za prijavu projekta, uključujući programski priručnik i obrazac za prijavu, bit će dostupni u trenutku objave poziva, a u planu je i održavanje nacionalnih Info radionica.

U međuvremenu sve informacije vezane uz novi program i poziv možete pronaći na programskim stranicama.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X