Dodjela ugovora o bespovratnim sredstvima za projekt Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata

Objavljeno - 17.11.2020.

ZAGREB – U Ministarstvu hrvatskih branitelja u utorak, 17. studenoga 2020. predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je uručenju ugovora kojega je potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu uručio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Riječ je o ugovoru o bespovratnim sredstvima za projekt Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, u vrijednosti 81,5 milijuna kuna, a 85% sufinancirat će se iz Europskog socijalnog fonda.

Uručenju ugovora nazočili su ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Vukovaru Krunoslav Šeremet te državni tajnici resornih ministarstava.

Projekt je započeo u rujnu 2017. godine, a provodi se u suradnji s partnerima – Ministarstvom obrane, Hrvatskim memorijalno dokumentacijskim centrom i Memorijalnim centrom Domovinskog rata u Vukovaru.

Na šest lokacija u Zagrebu, Splitu i Karlovcu u tijeku je terenska obrada gradiva, nakon čega slijedi digitalizacija. Do danas je obrađeno više od 52% gradiva, a završetak projekta očekuje se krajem lipnja 2023. godine.

Ministar Medved zahvalio je na suradnji Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a posebno je izrazio zahvalnost predsjedniku Vlade na podršci u provedbi svih projekata Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako je arhivsko gradivo još uvijek raspršeno po brojnim vojarnama: Prije tri godine krenulo se u ovaj projekt kako bi se sve sakupilo i sačuvalo. Zahvaljujući sufinanciranju bit će moguće definirati i izraditi arhivski sustav za korištenje arhivskog gradiva. Uz to, 120 službenika će se educirati za rad na tom sustavu, rekao je Aladrović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što je u Ministarstvu hrvatskih branitelja te ujedno zahvalio ministru Medvedu na svemu što je dosad učinio. Ovo je sustavan i dugoročan projekt koji će na kvalitetan i trajan način objediniti građu koja postoji sve godine, a koja na jednom mjestu u digitalnom obliku do sada nije bila objedinjena. Da bismo zajednički gradili budućnost, moramo čuvati prošlost, poštovati je, a to odgovorno radimo. Svjedočimo sinergiju između raznih ministarstava i institucija, istaknuo je predsjednik Vlade.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X