Dodijeljeno više od 2 milijarde kuna za obnovu infrastrukture u području visokog obrazovanja i znanosti oštećene potresom

Objavljeno - 12.07.2021.

 

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano su uručena 42 ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za obnovu infrastrukture 24 visokoškolskih i znanstvenih ustanova pogođenih potresom u ukupnom iznosu od 2.140.837.980 kuna. Ugovore visokim učilištima i znanstvenim institutima stradalima u potresu dodijelio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sredstva će se koristiti za provedene hitne mjere zaštite, usluga utvrđivanja stanja, izrade snimki zatečenog stanja, izrada dokumentacije za provedbu i sama provedba dovođenja zgrada u prijašnje stanje ili cjelovite obnove koja podrazumijeva dodatno poboljšanje konstrukcija uz prilagodbu suvremenim standardima zgrada te izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja oštećenih dobara.

Poziv „Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom“, FSEU.2021.MZO, koji je prethodio ovim ugovorima je raspisan 28. siječnja 2021. godine kao otvoreni trajni poziv, a zatvara se najkasnije do 30. 11. 2021. ili prije toga ukoliko se dodijele sva raspoloživa sredstva. Prihvatljivi prijavitelji u okviru Poziva su visoka učilišta (i njihove sastavnice za neintegrirana sveučilišta) upisana u Upisnik visokih učilišta i osnovana od strane RH ili vjerske zajednice te javni znanstveni instituti upisani u Upisnik znanstvenih organizacija i osnovani od strane RH ili vjerskih zajednica.

Za nadoknadu sredstava za obnovu infrastrukture u području osnovnoškolskog, srednjoškolskog obrazovanja i predškolskog odgoja zadužen je Grad Zagreb.

Prihvatljive aktivnosti koje se mogu financirati u okviru ovog Poziva su:

Do 29. lipnja 2021. godine zaprimljeno je 59 projektnih prijava a evaluacija projektnih prijedloga odvija se kroz 4 faze postupka dodjele:

Postupak dodjele provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a provjera prihvatljivosti troškova radi se temeljem dokumenta Arhitektonskog fakulteta o kategorijama referentnih cijena gradnje.

Zaprimljeno je 59 prijava u iznosu od 2.849.628.116,25 kuna, 42 je prihvaćeno, a 13 projekata je isključeno iz postupka zbog nepotpune dokumentacije, neprihvatljivosti prijavitelja (većinom zbog suvlasništva s privatnim stanarima) te neprihvatljivih aktivnosti/troškova. Za dva projekta koji imaju upitno vlasništvo, upućen je dopis DORH-u kako bi dali  mišljenje možemo li ih ugovoriti ili odbiti. Iznos ta dva projekta je 67.226.727,70 kn, a još dva projekta su u postupku evaluacije.

Popis informacija o korisnicima možete preuzeti na linku.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X