Održan forum „EU fondovi za europsko poduzetništvo“

Objavljeno - 13.12.2017.

Žalac: “Poduzetništvo je temelj gospodarskog razvoja te kontinuirano radimo na pojednostavljivanju procedura kako bi se poduzetnicima omogućio lakši pristup sredstvima iz EU fondova”

U utorak, 12. prosinca 2017. godine u Zagrebu je održan forum „EU fondovi za europsko poduzetništvo“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije tijekom kojega se govorilo o mogućnostima sufinanciranja poduzetničkih projekata u Hrvatskoj, uključujući i poljoprivredni poduzetnički sektor.

“Hrvatskoj je u financijskom razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju oko 10,7 milijardi eura iz EU fondova, a 720 milijuna eura u okviru prioritetne osi „Poslovna konkurentnost“ na raspolaganju je našim poduzetnicima. Do sada smo objavili natječaje za gotovo 450 milijuna eura i potpisali oko 1500 ugovora ukupne vrijednosti 4,5 milijarde kuna, a osim toga tu su i financijski instrumenti  vrijedni 2 milijarde kuna koje poduzetnici mogu koristiti preko Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije te Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Radi se o novom alatu koji u aktualnom financijskom razdoblju može omogućiti otvaranje oko 5000 novih radnih mjesta. Moram reći da smo izrazito zadovoljni apsorpcijom EU sredstava od strane naših poduzetnika i da je upravo taj prioritet unutar našeg operativnog programa najbolji”, naglasila je ministrica Žalac.

Također, ministrica je izjavila da se promicanjem poduzetništva i podupiranjem kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva dugoročno želi ostvariti povoljno poslovno okruženje, kontinuirani razvoj i rast tvrtki, veća inovativnost i lakši pristup financiranju. „Poduzetništvo je temelj gospodarskog razvoja te kontinuirano radimo na pojednostavljivanju procedura kako bi se poduzetnicima omogućio lakši pristup sredstvima iz EU fondova“, istaknula je ministrica Žalac.

Na forumu su održane panel rasprave o mogućnostima i ograničenjima financiranja poduzetničkog i poljoprivrednog sektora, kao i tzv. “business to business” sastanci poduzetnika i konzultanata za EU fondove, sastanci s predstavnicima tijela u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova u Republici Hrvatskoj kao i sastanci poduzetnika koji su uspješno prošli prijave i poduzetnika koji se tek namjeravaju prijaviti na natječaje iz EU fondova. Također, sudionicima su predstavljena iskustva uspješnih poduzetnika koji su svoje poslovanje unaprijedili uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.

U organizaciji foruma, uz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, sudjelovali su i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X