Održani Dani regionalnoga razvoja i EU fondova 2018.

Objavljeno - 11.10.18.

 

Dani regionalnoga razvoja i EU fondova konferencija je Ministarstva regionalnoga razvoja i Europske unije organizirana kako bi brojni predstavnici ministarstava, županija, gradova, općina, regionalnih koordinatora i drugih institucija važnih za regionalni razvoj dobili važne informacije o mogućnostima financiranja iz EU fondova te razmijenili iskustva, povezali se i ojačali suradnju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u svrhu realizacije što većeg broja projekata.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nositelj je politike ravnomjernog regionalnog razvoja čiji je cilj dodatno razvijati slabije razvijena područja u Republici Hrvatskoj i tako smanjiti regionalne razvojne nejednakosti ulaganjem u budućnost, poticanjem stvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života  i održivog razvoja.

Ravnomjerni regionalni razvoj jedan je od najvažnijih ciljeva Europske unije koja čak trećinu svoga proračuna izdvaja za razvoj slabije razvijenih regija kroz kohezijsku politiku i EU fondove. Politika ravnomjernog regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj podrazumijeva planiranje, provođenje i koordinaciju aktivnosti regionalne razvojne politike i uspostave cjelovitog sustava programiranja, upravljanja i financiranja regionalnog razvoja.

U cilju informiranja svih dionika o aktualnostima politike ravnomjernog regionalnog razvoja i mogućnostima financiranja lokalnih i regionalnih razvojnih projekata sredstvima iz EU fondova, od 4. do 6. listopada 2018. godine održani su Dani regionalnoga razvoja i EU fondova u Šibeniku. Okupilo se više od 700 sudionika koji su sudjelovali na panelima, predavanjima i radionicama, Sajmu EU mogućnosti i Hrvatskih otočnih proizvoda.

Uzvanici ovogodišnje konferencije bili su i ministri nadležni za regionalni razvoj i fondove Europske unije država V4+4 i drugih zemalja. Također, u kontekstu VFO i budućnosti kohezijske politike, pozvani su visoki dužnosnici Europskog parlamenta i Europske komisije.

U prijepodnevnom dijelu konferencije održana su dva ministarska panela. Ministri i visoki dužnosnici iz Slovačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovenije te Malte sudjelovali su u raspravi o planovima za sljedeće financijsko razdoblje nakon 2020. godine te o nepravilnostima u provedbi projekata financiranih iz EU fondova i mogućnostima za brži razvoj putem EU fondova.

U ministarskom panelu na temu EU fondovi – prilike i mogućnosti za brži razvoj, sudjelovali su Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Blaženka Divjak, ministrica znanosti obrazovanja, Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, te Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede.
Preuzmite sažetak i zaključke 1. panel rasprave

Preuzmite sažetak i zaključke 2. panel rasprave

Konferenciju su uvodnim obraćanjima otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger, prisutnima se obratio video porukom. Uz ministre Horvata, Ćorića, Butkovića te ministricu Divjak, konferenciji su nazočili župani, gradonačelnici, konzultanti, predstavnici razvojnih agencija te korisnici EU fondova.

U poslijepodnevnom dijelu održana su dva ciklusa od po tri radionice na slijedeće teme: Programi financirani sredstvima Europske unije u financijskom razdoblju 2014.-2020. – iskustva Republike Poljske, Mogućnosti financiranja projekata kroz programe europske teritorijalne suradnje, Nepravilnosti u provedbi projekata financiranih iz fondova EU – prevencija i učinci na apsorpciju, Razvojni forum, SAFU provjere postupaka nabave i primjeri najčešćih pogrešaka, Energetska tranzicija – primjeri dobre prakse i načini motivacije otočnog stanovništva za primjenu novih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

U sklopu Dana regionalnoga razvoja i fondova EU održan je Sajam EU mogućnosti i Hrvatskih otočnih proizvoda na kojem su lokalni proizvođači predstavili svoje domaće proizvode, a tijela u sustavu provedbe ESI fondova na prezentacijskim štandovima su predstavili aktualne programe, natječaje i ostale informativne i promotivne materijale.

Prezentacije:

Programi financirani sredstvima Europske unije u financijskom razdoblju 2014.-2020. – iskustva Republike Poljske

Mogućnosti financiranja projekata kroz programe europske teritorijalne suradnje

Nepravilnosti u provedbi projekata financiranih iz fondova EU – prevencija i učinci na apsorpciju

Razvojni forum

SAFU provjere postupaka nabave i primjeri najčešćih pogrešaka 

Energetska tranzicija – primjeri dobre prakse i načini motivacije otočnog stanovništva za primjenu novih tehnologija i obnovljivih izvora energije

 

 

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X