Dani regionalnoga razvoja i EU fondova

Objavljeno - 19.12.17.

Dani regionalnoga razvoja i EU fondova konferencija je Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizirana kako bi brojni predstavnici ministarstava, županija, gradova, općina, regionalnih koordinatora i drugih institucija važnih za regionalni razvoj dobili važne informacije o mogućnostima financiranja iz EU fondova te razmjenili iskustva, povezali se i ojačali suradnju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u svrhu realizacije što većeg broja projekata.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nositelj je politike ravnomjernog regionalnog razvoja čiji je cilj dodatno razvijati slabije razvijena područja u Republici Hrvatskoj i tako smanjiti regionalne razvojne nejednakosti ulaganjem u budućnost, poticanjem stvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života  i održivog razvoja.

Ravnomjerni regionalni razvoj jedan je od najvažnijih ciljeva Europske unije koja čak trećinu svoga proračuna izdvaja za razvoj slabije razvijenih regija kroz kohezijsku politiku i EU fondove. Politika ravnomjernog regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj podrazumijeva planiranje, provođenje i koordinaciju aktivnosti regionalne razvojne politike i uspostave cjelovitog sustava programiranja, upravljanja i financiranja regionalnog razvoja.

U cilju informiranja svih dionika o aktualnostima politike ravnomjernog regionalnog razvoja i mogućnostima financiranja lokalnih i regionalnih razvojnih projekata sredstvima iz EU fondova, održani su Dani regionalnoga razvoja i EU fondova u Šibeniku. Okupilo se više od 2,000 sudionika u tri dana koji su sudjelovali na brojnim prezentacijama, radionicama i predavanjima, potpisivanju sporazuma o suradnji s regionalnim koordinatorima, sajmu EU mogućnosti, Danu Europske teritorijalne suradnje, predstavljanju uspješnih EU projekata i predstavljanju nositelja oznake Hrvatskog otočnog proizvoda.

Održana je i radionica pod nazivom „Regionalni razvoj Slovačke uz pomoć EU fondova“, tijekom koje je počasni gost, potpredsjednik Vlade Slovačke Republike, Peter Pellegrini, prezentirao iskustva Slovačke Republike u korištenju EU sredstava, kao primjer dobre prakse.

Na Sajmu EU mogućnosti održanom u okviru konferencije, građanima su predstavljene mogućnosti koje nude EU fondovi. Osim toga, svi posjetitelji su imali priliku kušati autohtone hrvatske proizvode koji nose oznake “Hrvatskog otočnog proizvoda”. Ujedno je obilježen i Dan Europske teritorijalne suradnje te su potpisani ugovori o sufinanciranju iz trilateralnog INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora koji se provodi u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine.

PREZENTACIJE:

Predstavljanje aktualnih mogućnosti financiranja iz EU fondova:
Operativni program Konkurentnost i kohezija
Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Operativni program za pomorstvo i ribarstvo

Prezentacija Indeksa razvijenosti
Predstavljanje strateških projekata na području Šibensko-kninske županije
Prezentacija o projektima Grada Šibenika

Tema 1: Antidiskriminacija, ravnopravnost spolova i prava osoba s invaliditetom u ESI fondovima
Tema 2: Predstavljanje izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske
Tema 3: Kako ESF može doprinijeti povećanju zaposlenosti?
Tema 4: Europska teritorijalna suradnja: mogućnosti i izazovi
Tema 5: Nacionalna razvojna strategija 1
Tema 5: Nacionalna razvojna strategija 2
Tema 6: Priprema i provedba projekata u okviru godišnjih programa održivog razvoja i revitalizacije potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima
Tema 7: SAFU u 2017 godini – od prijave do provedbe
Tema 8: Upravljanje ESI fondovima kroz informatički sustav eFondovi: ususret e-koheziji
Tema 9: Uloga LEADER programa u poboljšanju uvjeta života na selu
Tema 10: ITU – Integrirani pristup u korištenju EU fondova u cilju teritorijalnog razvoja Republike Hrvatske
Tema 11: Izazovi i prilike održivog razvoja hrvatskih otoka
Tema 12: Regionalni razvoj Slovačke uz pomoć EU fondova

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X