WELLFOOD ACTION

Objavljeno - 06.06.18.

Što projekt čini uspješnim?

Projekt se bavio aktualnom i važnom temom valorizacije lokalnih autohtonih namirnica u turističkom i edukativnom smislu. Aktivnostima projekta educirani su nosioci jadranske gastronomije, kuhari restorana, a istovremeni su napravljeni značajni iskoraci u uvođenju zdravih prehrambenih navika u osnovnim školama i vrtićima koje se temelje na lokalnim i autohtonim namirnicama.

Koja je korist koju su Županija i cjelokupna država ostvarile od projekta?

Projekt je u velikoj mjeri dao doprinos pozicioniranju uključenih županija, ali i cjelokupne države, kao gastro destinacije temeljene na lokalnim autohtonim proizvodima. Također, značajno se doprinijelo povećanju povjerenja potrošača, osobito turista, prema proizvodima i jelima s područja Jadrana što značajno doprinosi produljenju i diversifikaciji turističke sezone te smanjenju turističkog pritiska na turistička središta.

Projekt predložen od strane regionalnoga koordinatora: Ne

Lokacija provedbe projekta: Istarska županija

Nositelj/partneri na projektu:

Vodeći partner: Gospodarska komora Macerate (ITA)

Ostali partneri: Regija Marche (ITA), Politehničko Sveučilište, Regija Marche (ITA), Sveučilište Primorska (SLO), LIR (BiH), Dubrovačko-neretvanska županija, AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin

Datum početka i završetka provedbe projekta: 03.052016. –  31.12.2016.

Ukupna vrijednost projekta: 811.193,18 EUR

Iznos odobrenih sredstava Europske unije putem Programa Jadranske prekogranične suradnje: 83.664,80 EUR

Ciljevi projekta:

Jedan od glavnih ciljeva projekta bio je promoviranje korištenja zdravih i autohtonih namirnica u obrazovnim institucijama u Istarskoj županiji (vrtići, osnovne i srednje škole) s ciljem promicanja poželjnih prehrambenih navika kod djece i mladih počevši od najranije dobi. Također, projekt je imao za cilj potaknuti razmjenu iskustava i inovacija u poljoprivredno prehrambenom sektoru na području Jadrana.

Što je ostvareno projektom (aktivnosti projekta)?

Projektom su, u suradnji s vrtićima u Puli, promovirani autohtoni proizvodi. U suradnji s poznatim kuharima je održan ciklus radionica o skraćivanju lanace opskrbe i inovativnom korištenju autohtonih proizvoda u modernoj gastronomiji. Organizirana je radionica, u sklopu Dana otvorenih vrata agroturizama Istre, o mogućnostima kreiranja inovativnih jelovnika s autohtonim namirnicama i proizvodima. Održan je studijski posjet Regijama Marhe i Emilia Romagna na temu „Mogućnosti uzgoja i prerade tartufa u Istarskog županiji  i stručna radionica na temu pivarstva sa stručnom posjetom bujskoj pivovari San Servolo organizirana u suradnji s britanskom „The Beer Academy“.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X