Što projekt čini uspješnim?
Projekt se bavio aktualnom i važnom temom valorizacije lokalnih autohtonih namirnica u turističkom i edukativnom smislu. Aktivnostima projekta educirani su nosioci jadranske gastronomije, kuhari restorana, a istovremeni su napravljeni značajni iskoraci u uvođenju zdravih prehrambenih navika u osnovnim školama i vrtićima koje se temelje na lokalnim i autohtonim namirnicama.
Koja je korist koju su Županija i cjelokupna država ostvarile od projekta?
Projekt je u velikoj mjeri dao doprinos pozicioniranju uključenih županija, ali i cjelokupne države, kao gastro destinacije temeljene na lokalnim autohtonim proizvodima. Također, značajno se doprinijelo povećanju povjerenja potrošača, osobito turista, prema proizvodima i jelima s područja Jadrana što značajno doprinosi produljenju i diversifikaciji turističke sezone te smanjenju turističkog pritiska na turistička središta.
Projekt predložen od strane regionalnoga koordinatora: Ne
Lokacija provedbe projekta: Istarska županija
Nositelj/partneri na projektu:
Vodeći partner: Gospodarska komora Macerate (ITA)
Ostali partneri: Regija Marche (ITA), Politehničko Sveučilište, Regija Marche (ITA), Sveučilište Primorska (SLO), LIR (BiH), Dubrovačko-neretvanska županija, AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin
Datum početka i završetka provedbe projekta: 03.052016. – 31.12.2016.
Ukupna vrijednost projekta: 811.193,18 EUR
Iznos odobrenih sredstava Europske unije putem Programa Jadranske prekogranične suradnje: 83.664,80 EUR
Ciljevi projekta:
Jedan od glavnih ciljeva projekta bio je promoviranje korištenja zdravih i autohtonih namirnica u obrazovnim institucijama u Istarskoj županiji (vrtići, osnovne i srednje škole) s ciljem promicanja poželjnih prehrambenih navika kod djece i mladih počevši od najranije dobi. Također, projekt je imao za cilj potaknuti razmjenu iskustava i inovacija u poljoprivredno prehrambenom sektoru na području Jadrana.
Što je ostvareno projektom (aktivnosti projekta)?
Projektom su, u suradnji s vrtićima u Puli, promovirani autohtoni proizvodi. U suradnji s poznatim kuharima je održan ciklus radionica o skraćivanju lanace opskrbe i inovativnom korištenju autohtonih proizvoda u modernoj gastronomiji. Organizirana je radionica, u sklopu Dana otvorenih vrata agroturizama Istre, o mogućnostima kreiranja inovativnih jelovnika s autohtonim namirnicama i proizvodima. Održan je studijski posjet Regijama Marhe i Emilia Romagna na temu „Mogućnosti uzgoja i prerade tartufa u Istarskog županiji i stručna radionica na temu pivarstva sa stručnom posjetom bujskoj pivovari San Servolo organizirana u suradnji s britanskom „The Beer Academy“.