Do the Right(s) Thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću

Objavljeno - 06.06.18.

Što projekt čini uspješnim?

Učenici istarskih srednjih škola podignuli su razinu svijesti o ljudskim pravima kroz povezivanje s kolegama unutar i izvan Europske unije te po završetku projekta bolje razumiju kako njihovo lokalno djelovanje može pridonijeti zaštiti, promociji i povećanju ljudskih prava na lokalnoj i globalnoj razini.

Koja je korist koju su Županija i cjelokupna država ostvarile od projekta?

Lokalne vlasti u Istarskoj županiji povećale su svijest o važnosti zajedničkih aktivnosti s građanima, koje podupiru i povećavaju ljudska prava i aktivno se bave izazovima poput globalnog siromaštva, kroz izmjenu iskustava i ekspertize.

Projekt predložen od strane regionalnoga koordinatora: Ne

Lokacija provedbe projekta: Istarska županija

Nositelj/partneri na projektu:

Nositelj: Regija Toskana

Partneri: Istarska županija, francuska regija Normandija, Oxfam Italija, Sveučilište u Firenci i Međunarodni institut za ljudska prava i mir iz Francuske

Datum početka i završetka provedbe projekta: ožujak 2014. – lipanj 2017.

Ukupna vrijednost projekta: 1.210.809,33 EUR

Iznos odobrenih sredstava iz programa Non-State Actors and Local Authorities in Developement: 834.250,00 EUR

Cilj projekta:

Cilj projekta bio je promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata. Aktivnosti su bile usmjerene na podizanje svijesti i razumijevanja među učenicima u Europskoj uniji, u dobi od 11 do 18 godina, u Toskani, Normandiji i Istarskoj županiji o načinima na koje mogu koristiti svoja stajališta, glas i akcije u promociji ljudskih prava na lokalnoj i globalnoj razini.

Što je ostvareno projektom (aktivnosti projekta)?

Tijekom 3 školske godine, koliko je trajao projekt, 46 profesora i oko 760 učenika u Istarskoj županiji educirano je o metodama izvedbe odgojnih radionica u školama vezanih za promicanje ljudskih prava. U svim partnerskim regijama organizirani su Susreti ljudskih prava na kojima su sudjelovali književnici, znanstvenici, umjetnici i osobe iz javnog života. Organizirane su radionice demokratske participacije na kojima je korištena „Future Workshop Methodology” koja omogućuje učenicima izražavanje svojih stavova na  participativan način. Izrađeni su Dosjei o ljudskim pravima kako bi se dubinski istražila ljudska prava koja su bila u fokusu određene godine. Razvijena je interaktivna internetska platforma.

 

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X