Aktivni roditelji za aktivnu zajednicu

Objavljeno - 06.06.18.

Što projekt čini uspješnim?

Projekt je bio usmjeren na rješavanje problema slabe ekonomske aktivnosti skrbnika djece predškolske dobi u ruralnom području. Nedostatak kraćih odgojno-obrazovnih programa u ruralnim područjima često roditeljima onemogućava ulazak na tržište rada. Osnivanjem vrtića i igraonica, u kojima su djeca mogla boraviti, nezaposlenim roditeljima je bilo omogućeno pohađanje edukativnih aktivnosti za unaprjeđenje znanja i vještina te slobodno vrijeme sa svrhom traženja posla.

 

Koja je korist koju su Županija i cjelokupna država ostvarile od projekta?

Projektom se nastojala unaprijediti kvaliteta života u ruralnim područjima. Polaznici su imali priliku upoznati se s osnovama ekološke i održive proizvodnje sa svrhom stvaranja potrebnih preduvjeta za pokretanje ili proširenje vlastitog poljoprivrednog gospodarstva i ostvarivanje dodatnih prihoda. Uspostavljeni su pokazni centri održive proizvodnje (uzdignute gredice) na području 4 općine.

 

Projekt predložen od strane regionalnog koordinatora: DA, Centar za tehnološki razvoj – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o.

Lokacija provedbe projekta: Općina Brodski Stupnik, Općina Bebrina, Općina Sibinj, Općina Podcrkavlje – Brodsko-posavska županija te Općina Čaglin – Požeško-slavonska županija

Nositelj/partneri na projektu:

Nositelj: Centar za tehnološki razvoj – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o.    

Partneri: LAG Posavina, Općina Brodski Stupnik, Volonterski centar Slavonski Brod  

 Datum početka i završetka provedbe projekta: 15.09.2015. – 15.11.2016.

Ukupna vrijednost projekta: 896.331,00 HRK

Iznos odobrenih sredstava iz EU fondova: 866.556,28 HRK

Cilj projekta:

Cilj projekta bio je razvojem kraćih odgojno-obrazovnih programa omogućiti roditeljima djece u ruralnim područjima da, za vrijeme boravka djece u vrtićima i igraonicama, pohađaju edukacije kojima unaprjeđuju svoja znanja i vještine te usklade obiteljske i poslovne obveze. Time ih se poticalo na proaktivniji pristup traženju posla, samozapošljavanju ili proširenju postojeće poljoprivredne djelatnosti.

 Što je ostvareno projektom (aktivnosti projekta)?

Unaprijeđena su znanja i vještine 153 nezaposlena roditelja u ruralnim područjima koji su, tijekom pohađanja edukacija, imali mogućnost zbrinjavanja djece predškolske dobi u vrtićima/igraonicama. Na području četiri općine osnovani su pokazni centri održive proizvodnje začinskog i ljekovitog bilja. Edukacijama je povećana motivacija polaznika za aktivno sudjelovanje u provedbi projekta te za međusobnu suradnju i nakon njegova završetka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X