Kako do EU fondova?

1

Informirajte se o mogućnostima financiranja

Saznaj više

2

Pretražite natječaje i pronađite odgovarajući za Vaš projekt

Saznaj više

3

Dobro proučite i pripremite natječajnu dokumentaciju

Saznaj više

#1

Informirajte se o mogućnostima financiranja

Sredstvima iz EU fondova financiraju se oni projekti koji doprinose razvojnim ciljevima Republike Hrvatske, ali i Europske unije u cjelini.

Sva područja koja se mogu financirati kroz EU fondove definirana su u programskim dokumentima koji se nazivaju operativni programi, a obuhvaćaju primjerice: poljoprivredu, zapošljavanje, obrazovanje, kulturu, dobro upravljanje, znanost, istraživanje i razvoj, ulaganje u poduzetništvo, zdravlje, informacijske i komunikacijske tehnologije, promet, okoliš, energetiku te infrastrukturne i druge projekte.

Operativni programi

Ukoliko Vaša projektna ideja ne pripada niti jednome području obuhvaćenom (operativnim) programima, neće je biti moguće financirati EU sredstvima, ma koliko ona bila dobra!

Ako želite svoju ideju pretvoriti u projekt koji će biti sufinanciran EU sredstvima, za početak je potrebno pronaći odgovarajući natječaj koji podržava ciljeve Vašeg projekta.

Natječaji

Važno je napomenuti da se niže stope sufinanciranja mogu očekivati za ulaganja u tvrtke i projekte koji ostvaruju prihode, odnosno nisu neprofitnog karaktera. EU fondovi zahtijevaju da projekt ima korist za širu zajednicu, ne samo za pojedinca koji je prijavitelj, kako bi uspješno prošao na nekom natječaju.

Obično se ne financiraju redovne aktivnosti neke organizacije, već se projektom mora stvarati dodatna vrijednost ili kreirati nova usluga te je nužno da postoje jasni rezultati koji će se postići.

#2

Pretražite natječaje i pronađite odgovarajući za Vaš projekt

Na web portalu www.strukturnifondovi.hr možete pretraživati natječaje koji su trenutno otvoreni kako biste pronašli onaj koji odgovara Vašem području interesa te provjerili možete li financirati svoj projekt. Koristeći razne filtere natječaje možete pretraživati prema području, vrsti prijavitelja, tipu natječaja, ali i prema drugim kategorijama.Natječaji

Na koji način prijaviti projekt i u kojem obliku, određeno je natječajnom dokumentacijom koja je objavljena uz svaki natječaj. Najvažniji dokumenti su Upute za prijavitelje, koje sadrže apsolutno sve informacije potrebne za prijavu projekta: aktivnosti koje se financiraju, potencijalne prijavitelje, rokove i ostale uvjete. Predlažemo da za natječaje koji Vas interesiraju prvo provjerite tko se može prijaviti (prihvatljivost prijavitelja) i što se sve sufinancira kako bi bili sigurni da ste pronašli pravi natječaj.

Osim otvorenih natječaja, odnosno poziva na dostavu projektnih prijedloga, na ovom internetskom portalu moguće je pronaći prethodne objavljene zatvorene natječaje, ali i najave natječaja, što može biti korisno za pravovremenu pripremu projektnih prijedloga.

Ukoliko među otvorenim i najavljenim natječajima niste pronašli onaj koji odgovara Vašem projektu, svakako provjerite i Indikativni godišnji plan natječaja gdje možete pregledati trenutno planirane natječaje do kraja ove godine.

Indikativni godišnji plan

#3

Dobro proučite i pripremite natječajnu dokumentaciju

Nakon što ste sigurni da ste pronašli odgovarajući natječaj, potrebno je dobro proučiti svu natječajnu dokumentaciju i priložene obrasce te pripremiti projektni prijedlog prema uputama zadanim u preuzetim obrascima.
Prilikom pisanja projektnog prijedloga vodite računa o sljedećim područjima:


Kratak opis projektne ideje i ciljeva koji se žele postići

Što želite raditi? Koja je Vaša ideja i što planirate postići? Koje su dobrobiti Vašeg projekta za Vas, Vašu organizaciju i zajednicu?


Usklađenost sa strateškim dokumentima

Možete li identificirati zakonsku odredbu ili odredbu neke druge javne politike (strategije, akcijskog plana, deklaracije i sl.) koja je relevantna za Vaš projekt? Postoje li druge odredbe tih dokumenata iz kojih izvodite važnost za Vaš projekt?


Suradnici i partneri

S kime planirate surađivati i na koji način? Planirate li dobiti dio sredstava od partnera? Kako će vas podržati vaši suradnici?


Opipljivi produkti projekta

Navedite koje ćete proizvode kreirati u projektu, koliki broj i kome će oni služiti.


Relevantnost projekta i razlozi za provedbu

Postoji li potreba za Vašim projektom tamo gdje ga planirate provesti? Temeljem čega to tvrdite (postoje li konkretni statistički podaci)? Radi li netko nešto slično Vama? Kakve ćete probleme riješiti projektom?


Ciljana skupina i krajnji korisnici

Na koga će projekt neposredno utjecati? Možete li precizirati broj? Tko će uživati dobrobiti projekta bez da je u njega neposredno uključen?


Planirani rezultati i aktivnosti koje do njih dovode

Koje rezultate planirate postići i koje ćete aktivnosti provesti da biste do njih došli? Možete li kvantificirati rezultate?


Izračun troška

Možete li odrediti kategorije troškova projekta i identificirati koliko novca je potrebno da isti provedete? Koliko vlastitih sredstava planirate uložiti u provedbu?

Prije nego što dostavite prijavu na natječaj u nadležnu instituciju, u roku naznačenom u natječajnoj dokumentaciji, provjerite još jednom da ste sve ispravno ispunili i da svu potrebnu dokumentaciju dostavljate na pravu adresu. Time ćete osigurati da Vaš projektni prijedlog ne bude odbačen zbog administrativnih ili tehničkih razloga poput nepotpune dokumentacije, nedostatka originalnih ili nepotpisanih dokumenata i slično.

!

Želimo Vam uspješnu prijavu i provedbu projekta!

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.


X