Održani prvi “Regionalni dani EU fondova” u gradu Ivancu

Objavljeno - 15.06.18.

 

U gradu Ivancu održano je informativno-edukativno događanje „Regionalni dani EU fondova“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Riječ je o prvom u nizu događanja koji će biti održani u 30 gradova diljem zemlje s ciljem informiranja javnosti o mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije. Brojni sudionici na besplatnim edukacijama u Ivancu imali su priliku iz prve ruke upoznati se s dosadašnjim postignućima i rezultatima korištenja EU fondova. Kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je ovaj edukativni projekt kako bi dodatno upoznalo građane Hrvatske s mogućnostima financiranja projekata putem EU fondova i pružilo im smjernice gdje mogu pronaći potrebne informacije i osnovno znanje  kako bi se odvažili prijaviti svoje projektne ideje i iskoristili sredstva koja su im na raspolaganju.

Regionalne dane EU fondova“ u Ivancu su pozdravnim govorima otvorili Milorad Batinić, gradonačelnik grada Ivanca i Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Uslijedila je panel diskusija pod nazivom Kako poboljšati tržište rada u Republici Hrvatskoj uz pomoć EU fondova“, na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, predstavnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Vesna Jakopec, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore Davorko Vidović, savjetnica glavnog direktora za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Milica Jovanović i predsjednik uprave tvrtke Finesa Consors Josip Šumečki. Neke od tema o kojima su raspravljali bile su na koje načine direktno i indirektno novac EU fondova pomaže zapošljavanju, kako zadržati radnike i zaposlenost u radno intenzivnoj industriji gdje su plaće niske, može li se u Hrvatskoj po pitanju zapošljavanja postići politički i širi društveni konsenzus, kakvo je stanje sa zaposlenosti u ivanečkom kraju i kakvo je u usporedbi s državom, kako zaustaviti iseljavanje mladih i kako poboljšati obrazovni sustav te koji su to instrumenti Europske unije koji su nam na raspolaganju po tom pitanju.

Nakon panel diskusije uslijedila su stručna predavanja za potencijalne i postojeće korisnike EU fondova. Na predavanju “Postupci za dodjeljivanje sredstava iz EU fondova”, pregledom poziva za dostavu projektnih prijedloga, Josipa Marušić i Martina Bilić iz agencije HAMAG-BICRO objasnile su uvjete prijave i kriterije odabira kao i financijsku konstrukciju ulaganja te kako sustav dodjele EU sredstava funkcionira. Na stručnom predavanju za napredne korisnike pod nazivom “Mogućnosti financiranja iz EU fondova za poduzetnike“, Ines Ličina i Emanuel Sinković iz tvrtke HAMAG-BICRO sudionicima su pružili ključne informacije za uspješan razvoj i provedbu EU projekta te mogućnosti financiranja u okviru otvorenih natječaja za male i srednje poduzetnike.

Po završetku predavanja, održala se i interaktivna radionica “Koraci razvoja i prijave projekta na natječaj” na kojoj je Dragana Raić, stručnjakinja za EU fondove iz Sopra projekta, sudionicima prezentirala kako izraditi projektni prijedlog i uspješno podnijeti projektnu prijavu. Sudionici su, između ostalog, imali priliku sami ispuniti prijavni obrazac te pripremiti dokumentaciju.

Događanje “Regionalni dani EU fondova” namijenjeno je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici će uz korisne savjete ujedno imati priliku razmjeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata, a s krajnjim ciljem poticanja konkurentnosti, stvaranja novih radnih mjesta i unaprjeđenja kvalitete života građana na svim područjima Republike Hrvatske. Sljedeće besplatne edukacije u sklopu projekta „Regionalni dani EU fondova“ održat će se 21. lipnja 2018. u Biogradu na Moru, gradu koji je zahvaljujući uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondova doživio društveni i gospodarski procvat.

Više informacija na: www.danifondova.eu

www.strukturnifondovi.hr

 

Ostale Aktivnosti

28.02.19.
U Petrinji održani Regionalni dani EU fondova
15.06.18.
Postanite dio svijeta EU fondova!
30.04.19.
Sajam EU fondova u Vukovaru

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X