U Slavonskom Brodu predstavljene Nove prilike za financiranje projekata sredstvima EU fondova

Objavljeno - 21.03.2023.

 

U Slavonskom Brodu održan je treći po redu informativni događaj „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Cilj ovog događanja bio je informirati zainteresiranu javnost o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova iz nove financijske perspektive 2021.-2027. te pružiti informacije o iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Sve prisutne, na početku događanja pozdravili su i otvorili informativni događaj Tomislav Tekić,  poslovni tajnik iz HGK-Županijska komora Slavonski Brod, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te ravnatelj Uprave za informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Davor Huška.

Zahvaljujući projektima i fondovima EU odradili smo značajne projekte u Slavonskom Brodu, od uređenja Tvrđave, kuće Ivane Brlić Mažuranić u centru grada u kojoj je živjela i napisala sva svoja djela po kojima je poznata cijela Republika Hrvatska, ne samo Slavonski Brod, izgradili smo za naše poduzetnike inovacijski inkubator koji ovih dana prima svoje prve djelatnike i to je velika potpora svim mladim poduzetnicima cijele Brodsko-posavske županije“, kazao je gradonačelnik Mirko Duspara. Istaknuo je da je za sve sugrađane izgrađeno preko 22 km biciklističkih i pješačkih staza te su sukladno tome uređeni i kolnici ulica, a  za novu financijsku perspektivu su  predvidjeli 96 projekata gdje je jedan od glavnih ciljeva izgraditi botanički vrt što će doprinijeti boljoj kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić naglasio je kako su EU projekti promijenili sliku ne samo Hrvatske nego posebno općina, gradova i županija i da se  doista vidi promjena u periodu prije i nakon ulaska u Europsku uniju te kako su ovakve konferencije jako bitne jer dobijemo inpute i usmjeravanja te znamo što očekivati. „Fondovi doista mijenjaju sliku, imamo velike mogućnosti, imamo ljude, imamo znanja i vjerujem da ćemo u novoj perspektivi privući puno novaca, a sve kako bi naši stanovnici živjeli bolje i ugodnije“, dodao je župan Marušić.

Nova omotnica sa više od 9 milijardi eura stoji na raspolaganju jedinicama regionalne i lokalne samouprave, poduzetnicima, poljoprivrednicima, javnim ustanovama, udrugama, a također na raspolaganju su i dodatna sredstva kroz financijske instrumente Europske unije a posebno nas veseli Program oporavka i  otpornosti koji je već u tijeku. Vidi se rezultat korištenja EU fondova na svakom koraku ovdje u središtu županije, Slavonskom Brodu“, rekao je ravnatelj Uprave za informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva Davor Huška.

U pripremi je i novi javni poziv za Fond za sufinanciranje EU projekata, gdje vam državni proračun preko Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU pomaže da svoj udio u sufinanciranju EU fondova olakšate kroz ova sredstva“, istaknuo je Huška.

Tijekom događanja, djelatnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su i programe Kohezijske politike: Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., Integrirani teritorijalni program 2021.-2027., Europski socijalni fond plus, kao i  Industrijsku tranziciju regija, ITU Mehanizam te vidljivost u Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.

U zadnjem dijelu programa, na panel raspravi pod nazivom: „Kako su fondovi Europske unije utjecali na razvoj lokalne sredine? “ , sudjelovali su Dejan Vuksanović, direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda , Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije ,  Damir Mirković, ravnatelj Centra za razvoj Brodsko-posavske županije CTR , Marija Rajaković, načelnica Sektora za partnerski dijalog, strateško izvještavanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata i ispunjavanja uvjeta koji omogućuju provedbu EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ivan Ćosić, BRODSKA POSAVINA d.d.

Informativna događanja – Nove prilike 2021.-2027. namijenjena su predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja. Cilj je predstavljanje aktualnih mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) vrijednog 5,203 milijardi eura i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. (ITP) vrijednog 1,569 milijardi eura. Na događanjima se predstavljaju i projekti industrijske tranzicije, urbanog razvoja te mogućnosti sufinanciranja projekata, ali i iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Sljedeći informativni događaj EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ održat će se u utorak, 28. ožujka, u Pakracu.

Prezentacije s predavanja u Slavonskom Brodu možete pronaći ovdje:

Vidljivost u Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.FINALpptx

Zrinka Čupić, voditeljica Službe za jačanje kapaciteta i vidljivost (MRRFEU)

PKK 2021.-2027., ITP 2021.-2027.

Lovro Novoselac, načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU)

ITU Mehanizam i ITU Slavonski Brod

Industrijska tranzicija regija

Sanja Rajaković Pedljo, voditeljica Službe za pripremu i koordinaciju
programa urbanoga razvoja (MRRFEU)

Marija Rajaković, načelnica Sektora za partnerski dijalog, strateško izvještavanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata i ispunjavanja uvjeta koji omogućuju provedbu EU fondova (MRRFEU)

Europski socijalni fond plus

Lovrenka Brajković Bulat, voditeljica Odjela u Upravi za koordinaciju programa i projekata Europske unije u području rada i socijalne sigurnosti Ministarstva rada,
mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politikeNewsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X