U Kaštelama održano informativno događanje „EU FONDOVI – Nove prilike 2021.-2027.“

Objavljeno - 26.06.2023.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Kaštelama je danas organizirano deveto po redu informativno događanje „EU FONDOVI – Nove prilike 2021.-2027.“ u sklopu kojega su gospodarstvenicima te predstavnicima općina, gradova i županija s područja Dalmacije prezentirane mogućnosti EU sufinanciranja projekata u aktualnom financijskom razdoblju, u okviru novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027.

Događanje su otvorili gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, župan Blaženko Boban i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Grad Kaštela je zahvaljujući EU fondovima u prošlom financijskom razdoblju realizirao projekte vrijedne više od 18,8 milijuna eura kojima smo poboljšali kvalitetu života građana. Spremni smo i za aktualno financijskom razdoblje u kojemu nam se nudi još više prilika preko ITU mehanizma i ostalih izvora koje ćemo, naravno, iskoristiti na dobrobit građana“, istaknuo je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

Nema krize koja zadnjih nekoliko godina nije pogodila Hrvatsku i EU, od epidemije korona virusa, potresa, požara… Zamislite kako bi te neprilike utjecale na državni proračun i lokalne proračune da nismo imali pristup EU fondovima? Koliko projekata bismo mogli realizirati? Međutim, dogodilo se suprotno. Na području županije realizirali smo mnoštvo EU projekata – od prometne infrastrukture pa do školstva, zaštite prirode itd. Bez EU sufinanciranja to ne bi bilo moguće“, rekao je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Dodao je kako je Vlada RH za aktualno financijsko razdoblje osigurala 25 milijardi eura za sufinanciranje EU projekata.

Vlada RH je odradila odlično prvo poluvrijeme osiguravanjem tolikog novca, na nama je da pripremom novih projekata odradimo još bolje drugo poluvrijeme i iskoristimo taj novac. Želimo iskoristiti sav dostupan novac kako na kraju aktualnog financijskog razdoblja Bruxellesu ne bi morali vratiti ni jedan euro“, poručio je župan Boban.

U Kaštelama smo kako bi vam predstavili mogućnosti sufinanciranja EU projekata u novom financijskom razdoblju. Samo ove godine planiramo otvoriti 84 poziva za sufinanciranje EU projekata vrijednih 1,9 milijardi eura. To će biti novi investicijski zamašnjak i očekujem da se već tu prijavi puno novih projekata“, istaknuo je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. Dodao je kako Vlada RH 30. lipnja i 1. srpnja obilježava deset godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

EU fondovi su velika stvar za Hrvatsku. Pružili smo makroekonomsku stabilnost u krizna vremena, BDP nam je veći za 5% i bržim korakom se približavamo razvojnom prosjeku EU. Više od 70% javnih investicija dolazi iz EU fondova“, pojasnio je ministar Erlić. Ministar je naglasio kako u financijskom razdoblju 2021.-2027. zahvaljujući posebnim programima za otoke i potpomognuta područja Dalmaciju čekaju velika ulaganja.

Razvojnih prilika je više nego ikada. Od općina, gradova i županija očekujem nove projekte kako bi iskoristili sav novac koji nam je na raspolaganju. Također, pozivam vas da povodom proslave deset godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju otvorite vrata EU projekata koje ste realizirali i pokažite ih našim građanima“, poručio je ministar Erlić.

Na događaju su službenici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili mogućnosti EU sufinanciranja projekata u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. i industrijske tranzicije. Predstavili su i ITU Mehanizam i ITU Split, mogućnosti za EU sufinanciranje projekata u okviru posebnog programa za otoke vrijednog 150 milijuna eura kao i Interreg VI-A IPA Program Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2021.-2027. Događaj je zaključen panel raspravom na temu korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i pripremi za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju u kojoj su sudjelovali predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Kaštela, Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Informativna događanja „EU FONDOVI Nove prilike 2021.-2027.“ namijenjena su predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja. Predstavljaju se mogućnosti sufinanciranja projekata u okviru Kohezijske politike s naglaskom na programima Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. koji je vrijedan 5,203 milijardi eura i Integriranom teritorijalnom programu 2021.-2027. koji je vrijedan 1,569 milijardi eura. Na događanjima se predstavljaju i projekti industrijske tranzicije, urbanog razvoja, ali i iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova. Posljednje događanje održat će se u srijedu, 28. lipnja, u Bjelovaru.

Prezentacije:

Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027.

Lovro Novoselac, načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Industrijska tranzicija regija

Stjepan Marković, voditelj Službe za koordinaciju investicija iz EU instrumenata i ispunjavanja uvjeta koji omogućuju provedbu EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

ITU Mehanizam i ITU Split

Ana Staniša, voditeljica odjela za pripremu poziva i provedbu projekata iz područja poduzetništva i kulture, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Otoci u Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.

Ksenija Štambuk Zajec, voditeljica Odjela za programiranje otoka, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Interreg VI-A IPA Program Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2021.-2027. – 1. Poziv na dostavu projektnih prijedloga

Kristijan Futač, voditelj Službe Zajedničkog tajništva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X