U Karlovcu predstavljene „Nove prilike“ za sufinanciranje EU projekata

Objavljeno - 04.04.2023.

U utorak, 4. travnja, u Karlovcu je održano peto po redu informativno događanje „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Događaj je organiziran za predstavnike lokalne zajednice s područja Karlovačke županije kako bi ih se informiralo o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova iz nove financijske perspektive 2021.-2027., ali i rezultatima prethodnog razdoblja.

Pozdravnim govorima događaj su otvorili gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

„Mogu slobodno kazati kako se Karlovac i EU fondovi vole. Ukupna vrijednost projekata koje realiziramo sufinanciranjem iz EU fondova iznosi više od 110 milijuna eura. U usporedbi s gradskim proračunom riječ je o ogromnom novcu. Bez EU fondova ne bi mogli realizirati sve infrastrukturne projekte od kojih izdvajam poduzetničku zonu Gornje Mekušje i obnovu vrelovoda“, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Dodao je kako je grad spreman za novo financijsko razdoblje te su u pripremi projekti na čijoj će se realizaciji surađivati s okolnim gradovima i općinama.

Na području čitave županije realiziramo ili smo završili EU projekte vrijedne 500 milijuna eura. Županija je jedno veliko gradilište, a EU fondove smatram korisnim alatom koji nam pomaže da naši građani dobe sve što im je potrebno za kvalitetniji život. Važno je da uz javnu infrastrukturu razvijamo i gospodarstvo. Imamo spremne nove projekte i uvjerena sam da nas čekaju još bolja vremena“, poručila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Nove prilike koje su ispred nas nikad nisu bile veće. U prethodnom financijskom razdoblju EU fondovi su nam dali puno dobroga, a najbolji pokazatelj je 5% veći ukupni BDP i ubrzani razvoj države. Više od 70% svih javnih investicija sufinancira se iz EU fondova. I trenutno gospodarski rastemo brže od prosjeka EU usprkos svjetskim krizama“, rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. Istaknuo je kako Hrvatska ubrzano smanjuje jaz za najrazvijenijim državama EU upravo zahvaljujući EU fondovima.

Sada kada smo izgradili sustav za uspješno korištenje EU fondova i imamo educirane ljude, u novom financijskom razdoblju moramo se fokusirati na projekte koji nam daju veću dodanu vrijednost. Više od 50% alociranog novca iz novog razdoblja usmjerit ćemo u sektore digitalnog i zelenog razvoja. Prije svega, tu podrazumijevam ulaganja u poduzetništvo, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost“, kazao je Erlić. Istaknuo je kako će u novom razdoblju kroz ITU mehanizam Karlovac imati na raspolaganju 33 milijuna eura za vlastite projekte, a znatnija ulaganja očekuju i potpomognuta područja te otoke.

Nakon otvorenja događaja, službenici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su program „Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.“, „Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.“, „ITU Mehanizam“ i „ITU Karlovac“, mogućnosti financiranja projekata preko financijskih instrumenata i nova pravila za komunikaciju i vidljivost.

U zadnjem dijelu programa na panel raspravi pod nazivom: „Iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i priprema za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju“ sudjelovali su predstavnici Grada Karlovca, Karlovačke županije, Javne ustanove regionalne agencije Karlovačke županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i tvrtke Star turist.

Informativna događanja – Nove prilike 2021.-2027. namijenjena su predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja. Cilj je predstavljanje aktualnih mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. Naglasak je na programima Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) koji je vrijedan 5,203 milijardi eura i Integriranom teritorijalnom programu 2021.-2027. (ITP) koji je vrijedan 1,569 milijardi eura. Na događanjima se predstavljaju i projekti industrijske tranzicije, urbanog razvoja te mogućnosti sufinanciranja projekata, ali i iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Sljedeći informativni događaj „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ održat će se u utorak, 18. travnja, u Bjelovaru.

Prezentacije s predavanja u Karlovcu možete pronaći ovdje:

Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027.

Lovro Novoselac, načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU)

Industrijska tranzicija regija

Marija Rajaković, načelnica Sektora za partnerski dijalog, strateško izvještavanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata i ispunjavanja uvjeta koji omogućuju provedbu EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

ITU Mehanizam i ITU Karlovac

Sanja Rajaković Pedljo, voditeljica Službe za pripremu i koordinaciju programa urbanoga razvoja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Vidljivost u Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.

Zrinka Čupić, voditeljica Službe za jačanje kapaciteta i vidljivost, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

EU fondovi – Nove prilike 2021. – 2027.

Natalija Radovčić, voditeljica službe za horizontalne poslove Ureda za koordinaciju, harmonizaciju i međunarodne poslove, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

Financijski instrumenti

Dijana Bezjak, voditeljica Službe za financijske instrumente, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unijeNewsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X