Održano informativno-edukativno događanje “EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike” u Virovitici

Objavljeno - 27.04.2021.

U ponedjeljak, 26. travnja 2021. godine, u Virovitici je održano drugo u nizu informativno-edukativnih događanja pod nazivom „EU fondovi 2021.-2027 – Nove prilike“ koje je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Cilj ovog događanja bio je informirati zainteresiranu javnost o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova iz nove financijske perspektive 2021.-2027., pružiti informacije o tijeku pripreme strateških dokumenata za korištenje EU fondova u novom financijskom razdoblju te otvoriti ciklus partnerskih konzultacija u vezi izrade strateških dokumenata.

Događanje su uvodno pozdravili gradonačelnik Virovitice, g. Ivica Kirin, župan Virovitičko-podravske županije, g. Igor Andrović te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Ministrica Tramišak u uvodnom se obraćanju prisjetila prethodnog financijskog razdoblja 2014.-2020. kazavši kako je Republika Hrvatska u tom razdoblju imala na raspolaganju 10,7 milijardi eura europskih sredstava.

„Te 2014. imali smo spremne ideje, vizije i bili smo u procesu priprema i učenja“, rekla je ministrica Tramišak te se osvrnula na projekte u Virovitičko-podravskoj županiji.

„Vrijednost realiziranih projekata u Virovitičko-podravskoj županiji je preko dvije milijarde kuna“, kazala je ministrica Tramišak.

„Ovaj dvorac u kojem se danas nalazimo je prekrasna prilika za novu priču Grada Virovitice i cijele vaše županije. Vjerujem da je već sada prepoznat kao turistička atrakcija, a zasigurno će i u budućnosti biti turistički biser, ne samo Virovitičko-podravske županije već i same Slavonije“, nastavila je ministrica Tramišak.

Ministrica je u nastavku pojasnila gdje se Hrvatska trenutno nalazi po pitanju europskih fondova.

„Trenutno smo ugovorili 12,5 milijardi eura, puno više od onoga što smo imali na raspolaganju“, rekla je ministrica Tramišak i pojasnila kako je 116% prethodne perspektive ugovorenih projekata.

„Isplaćeno je oko 52% te iste alokacije, a ono što smo da sada povukli iz europskog proračuna je oko 42%. Govorimo o više od 38 milijardi kuna za razliku koju smo u plusu u odnosu na ono što kao država članica uplaćujemo u fondove Europske unije“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i kazala kako je važno naglasiti koliko fondovi Europske unije mijenjaju Hrvatsku i donose nove prilike i mogućnosti.

Ministrica Tramišak osvrnula se i na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

„Vlada Republike Hrvatske s pet slavonskih župana u 2018. prepoznala je potrebe pet slavonskih županija. Prilika za ravnomjeran regionalni razvoj, demografski oporavak i ulaganje u jačanje gospodarstva na području ovih pet županija, zasigurno je projektom Slavonija, Baranja i Srijem otvorila vrata projektima“, rekla je ministrica Tramišak.

„Već sada govorimo o više od 22 tisuće projekata koji su ugovoreni na području ovih županija“, istaknula je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak kazala je kako je ovo događanje odličan način kako bi se otvorio put konzultacijama participativnog procesa programiranja novih operativnih programa i novog programskog razdoblja koji će biti nova prilika za “Projekt Slavonija, Baranja i Srijem”.

„Imali smo niz malih projekata, ali oni veliki strateški projekti poput brze ceste do Virovitice, obnove željezničke pruge i izgradnje novog KBC-a u Osijeku je nešto što smo si zadali za novo programsko razdoblje“, najavila je ministrica Tramišak.

„Osim operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Europskog socijalnog fonda u okviru ove kohezijske politike imamo jednu inovaciju, a to je treći operativni program Integrirani teritorijalni operativni program koji ima za cilj fokusirati se na lokalne i regionalne potrebe“, zaključila je ministrica Tramišak.

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin istaknuo je kako će se Virovitica kvalitetno pripremiti za projektno razdoblje 2021.-2027. i najavio je kako će Virovitica zasigurno iskoristiti svoju kadrovsku opremljenost za što bolju pripremu kvalitetnih projekata.

„Virovitica i Virovitičko-podravska županija nisu izgledali ovako prije deset godina“, kazao je gradonačelnik Kirin te pojasnio kako su vidljive promjene u standardu stanovnika.

„Mi ovdje ne mijenjamo samo izgled Virovitice već i navike ljudi“, rekao je gradonačelnik Kirin i najavio kako u 2021.-2027. očekuju realizaciju projekta brze ceste kako bi aktivirali gospodarski potencijal Virovitice.

„Virovitica danas ima velike mogućnosti pokretanja velikih stvari i za županiju“, dodao je gradonačelnik Virovitice.

„Svjesni smo da ćemo samo kvalitetnim projektima moći konkurirati i na taj način ostvariti ono što smo zacrtali“, zaključio je gradonačelnik Kirin.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović kazao je kako je Virovitičko-podravska županija u prethodnoj omotnici ulagala u projekte koji se tiču gospodarstva, zdravstva, poljoprivrede i školaraca.

„Moramo naglasiti da je izuzetno bitno povlačenje europskih sredstava“, rekao je župan Andrović i naglasio kako će ta sredstva unaprijediti županiju.

„Projekti koje smo do sada realizirali su sigurno promijenili viziju gradova i općina, ali i gospodarstvo i način funkcioniranja“, kazao je župan Andrović.

„Pripremamo se za novo financijsko razdoblje, već sad smo kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dobili određena sredstva za projektiranje novih projekata“, objasnio je župan Virovitičko-podravske županije.

Na samom početku događanja bilo je riječi i o dosadašnjim rezultatima korištenja EU fondova na području grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije koji su vidljivi gotovo na svakom koraku. U kratkom video prikazu istaknuti su neki od najznačajnijih projekata koju su do sada provedeni i koji su svojom realizacijom doprinijeli kvalitetnijim životnim prilikama za građane i dodatno povećali turistički i gospodarski potencijal ovog kraja.

Na informativno-edukativnom događanju “EU fondovi 2021.-2027. predstavljene su mogućnosti financiranja lokalnih projekata u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.. Predstavljen je Nacionalni plan za oporavak i otpornost, Nova kohezijska politika u financijskoj perspektivi EU 2021.-2027.; Europski socijalni fond +, Program ruralnog razvoja kao i Izazovi u provedbi EU projekata. Po završetku održana je i panel rasprava pod nazivom: “Što donose EU fondovi 2021.-2027. za razvoj lokalnih sredina?.

 

U nastavku možete preuzeti prezentacije:

Nacionalni plan oporavka

Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Nova Kohezijska politika u financijskoj perspektivi EU 2021.- 2027.

Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Europski socijalni fond +

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Program ruralnog razvoja RH – Nacionalni strateški plan ZPP-a

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

Izazovi u provedbi EU projekata

Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

 

Snimku cijelog događanja možete pogledati u nastavku:

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X