Nove prilike iz EU fondova 2021.-2027. predstavljene u Vukovaru

Objavljeno - 18.06.2021.

U petak, 18. lipnja 2021., u Gradskom muzeju Vukovar u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održano je informativno-edukativno događanje „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“ na kojem su uz predstavnike državnih institucija sudjelovali i predstavnici Grada Vukovara i Vukovarsko srijemske županije.

„Grad Vukovar je zahvaljujući EU fondovima doživio izniman rast. Posebno smo ponosni na projekt gradske tržnice koji je završen 2017., a iduće godine je dobio nagradu u kategoriji najbolje poslovne zgrade u Europskoj uniji. Veseli me i to što građani prepoznaju važnost EU projekata, a udruge civilnog društva i sportska udruženja u tome vide potencijal te se u velikom broju prijavljuju vlastite projekte. Istaknuo ih da je Vukovar u Hrvatskoj u usporedbi s drugim gradovima u samom vrhu ljestvice u povlačenju EU sredstava“, rekao je u uvodnom izlaganju zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

„Novi izazovi su pred nama s kakvima se Hrvatska još nije susrela kao ni EU. Plan razvoja županije usklađen je s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti te je temelj razvoja. Dio plana je jačanje gospodarstva i njegova transformacija prema zelenom, klimatski neutralnom. Jedan od prioriteta nam je poljoprivreda i povećanje proizvodnje što uključuje i prehrambenu industriju. Ističem da je naša županija kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pripremila projekte vrijedne 3,5 milijardi kuna“, kazao je zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković. Dodao je da kada je riječ o EU fondovima, Vukovarsko-srijemska županije spada u bolje županije po povlačenju novca, a s vremenom će postati i jedna od razvijenijih.

„Svjedoci smo koliko su EU projekti nabolje promijenili grad i županiju. To ne bi bilo moguće bez zajedničkog parterskog odnosa Vlade, ministarstava, SAFU-a i jedinica lokalne samouprave. Prošlo financijsko razdoblje ostvarili smo dobre rezultate, a što je najbitnije zajedno razvili smo kapacitete koji će nam omogućiti da u novom razdoblju budemo još bolji jer nas čeka veliki posao. Još radimo na operativnim programima koje želimo približiti što je više moguće potrebama na terenu. Ponajviše poduzetništvu. Svi ste vidjeli novu kartu regionalnih potpora po kojoj će poduzetnici iz siromašnijih krajeva Hrvatske imati još veće EU potpore. To su velike prilike, a na nama je da pomognemo“, pojasnio je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric. Istaknuo je kako se Projekt Slavonija, Baranja i Srijem nalazi na 95% ugovorenosti te su pokrenuti projekti vrijedni 18 milijardi kuna. „Projekti će poboljšati kvalitetu života građana ovog dijela Hrvatske i omogućiti mu da uhvati priključak s razvijenijim dijelovima države“, zaključio je Petric.

Nakon pozdravnih govora, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac predstavio je novosti u Kohezijskoj politici u financijskoj perspektivi 2021.-2027. Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić govorio je o Europskom socijalnom fondu +. O Programu ruralnog razvoja i Nacionalnom strateškom planu ZPP govorio je ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede Goran Lipavić, dok je o izazovima u provedbi EU projekata nešto više kazao voditelj Službe u Uredu za kontrolu projekata SAFU-a Denis Matas.

Ovdje možete pogledati snimku cijelog događanja:

Nakon što su završila predavanja održana je virtualna izložba EU projekata kao i panel rasprava na temu „Što donose EU fondovi 2021.-2027. za razvoj lokalnih sredina?“. U panel raspravi sudjelovali su:

Ovdje možete preuzeti prezentacije s događanja u Vukovaru:

Nova Kohezijska politika u financijskoj perspektivi EU 2021.- 2027. 

Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Europski socijalni fond +

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Program ruralnog razvoja – Nacionalni strateški plan ZPP-a

Goran Lipavić, ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede

Izazovi u provedbi EU projekata

Denis Matas, voditelj službe u Uredu za kontrolu provedbe projekata, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X