Potpisan ugovor za izgradnju Pelješkog mosta

Published - 23.04.2018.

U Dubrovniku je danas potpisan Ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, vrijedan preko 2 milijarde kuna, između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija koji predvodi China Road and Bridge Corporation te Ugovor za nadzor izgradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova. Projektant Pelješkog mosta je Marjan Pipenbaher, koji je na tom projektu radio s Jurom Radićem.

„Izgradnjom Pelješkoga mosta rješavamo pitanje povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje, dobivamo veliki investicijski projekt, imamo konkretnu vidljivost članstva u Europskoj uniji, a otvaramo i dugoročnu gospodarsku suradnju s Kinom“, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković navodeći strateške elemente ovoga projekta te dodao kako će Pelješki most ostati kao simbol dodane vrijednosti prvih sedam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, podsjetila je kako je za financiranje ovoga projekta Hrvatska dobila 357 milijuna eura bespovratnih EU sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te istaknula: „Potpisivanje današnjih ugovora istinski je povod za osjećaje zadovoljstva i ponosa. Konačno, nakon uloženog velikog truda od strane Vlade Republike Hrvatske na čelu s našim predsjednikom, gospodinom Andrejom Plenkovićem, ostvarit ćemo povezanost razdvojenih područja Lijepe naše.“

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik kineskog konzorcija Zhang Xiaoyuan. Škorić je ujedno s predsjednikom Uprave Instituta IGH Oliverom Kumrićem potpisao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je i čestitao svima koju su pridonijeli realizaciji ovog projekta, kao i svim generacijama političara i stručnjaka u proteklih 20 godina koji su se zalagali za ovaj projekt.

Uz predsjednika Vlade i ministricu Žalac, potpisivanju su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić i ministar uprave Lovro Kuščević.

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X