U Prelogu održano prvo u nizu informativnih događanja “EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“

Objavljeno - 08.03.2023.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u utorak, 7. ožujka 2023., u Prelogu je održan informativni događaj „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ Događaj je otvorio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić koji je naglasio da u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. Hrvatska za financiranje projekata javnog, privatnog i nevladinog sektora ima na raspolaganju čak 25 milijardi eura koje mora iskoristiti do 2029.

Ministar je u uvodnom govoru naglasak stavio na industrijsku tranziciju regija kao novi pristup u poticanju regionalnog razvoja u narednom periodu. Planovi tri hrvatske regije – Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske – usvojeni su kako bi se širile inovacije te jačala konkurentnost regionalnog gospodarstva putem osnaživanja regionalnih lanaca vrijednosti. Ministar je pohvalio i uspješne projekte u Gradu Prelogu i Međimurskoj županiji i administrativnu spremnost koju su poduzetnici, ali i javna uprava, demonstrirali kroz uspješno povlačenje europskih sredstava. “EU fondovi su i dalje ključna poluga razvoja, a prilike koja pruža industrijska tranzicija regija donose nove mogućnosti koje će poduzetnici zasigurno znati iskoristiti. U sklopu industrijske tranzicije regija, kroz idućih nekoliko mjeseci krećemo i s pozivima za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima, a prvi od njih bit će vezani za podršku strateškim partnerstvima za inovacije i inovacijskim klasterima. Stoga pozivam sve one koji očekuju natječaj da planiraju i pripremaju projekte“, izjavio je ministar Erlić.

Događaj u Prelogu prvi je u nizu informativnih događaja, a sljedeći će se održati 16. ožujka u Koprivnici. Nove prilike namijenjene su predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja. Cilj je predstavljanje aktualnih mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) vrijednog 5,203 milijardi eura i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. (ITP) vrijednog 1,569 milijardi eura.

Na događanjima se predstavljaju i projekti industrijske tranzicije, urbanog razvoja te mogućnosti sufinanciranja projekata, ali i iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Preko sljedećih poveznica mogu se preuzeti prezentacije s informativnog događanja koje je održano u Prelogu:

EU FONDOVI 2021.-2027. – opći pregled

Lovro Novoselac, načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU)

Mogućnosti financiranja za industrijsku tranziciju u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.–2027.

Marija Rajaković, načelnica Sektora za partnerski dijalog, strateško izvještavanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata i ispunjavanja uvjeta koji omogućuju provedbu EU fondova  MRRFEU-a

Financijski instrumenti za javni i privatni sektor

Dijana Bezjak, voditeljica Službe za financijske instrumente, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije MRRFEU-a

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X