Projekt R-SOL-E u finalu natječaja REGIOSTARS 2019.

Objavljeno - 26.07.2019.

Fotografije ustupljene od Europske komisije (Simon Pugh Photography).

U okviru ovogodišnjeg izbora najinovativnijeg EU projekta, izabrano je 24 finalista među kojima je i R-SOL-E, sufinanciran u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. 

Europska komisija organizira REGIOSTARS natječaj svake godine kako bi odabrala inovativne projekte koji potiču regionalni razvoj. Na natječaj se mogu prijaviti projekti sufinancirani sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda, Europskog socijalnog fonda, Interreg IPA i Interreg ENI programa, i koji spadaju u pet tematskih područja:

Ove godine zaprimljeno je 199 prijava, od čega je REGIOSTARS odbor odabrao 24 projekta za završnu fazu natječaja. Ovi projekti najavljeni su na službenoj ceremoniji održanoj u Berlaymont zgradi Europske komisije u Bruxellesu 9. srpnja, te se sada natječu za titulu najoriginalnijeg i najinovativnijeg projekta sufinanciranog sredstvima EU u 2019. godini.

Među finalistima natječaja je R-SOL-E (Renewable Solar Energy), projekt sufinanciran u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020. i jedini finalist od tri projekta koji su sudjelovali u okviru ovog programa. Projekt R-SOL-E, kojeg zajednički provode Grad Belišće, Grad Novi Sad i Općina Gorjani, prijavljen je u kategoriji Izgradnja gradova otpornih na klimatske promjene. Ulaskom u finale natječaja R-SOL-E je postao jedan od projekata koji na jedinstven način doprinose održivoj i zelenoj Europi. Navedeno su prepoznali Marianne Thyssen, povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, Marc Lemaitre, generalni direktor Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku i Lambert van Nistelrooij, prijašnji član Europskog parlamenta i počasni predsjednik REGIOSTARS 2019. odbora, koji su uručili certifikate predstavnicima projekata.

Projekt R-SOL-E je u Bruxellesu predstavio Mario Marolin, direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišće: „Cilj projekta R-SOL-E je povećanje energetske učinkovitosti javnih zgrada u prekograničnom području Hrvatske i Srbije. Navedeno smo postigli korištenjem obnovljivih izvora energija u Gradu Belišću i Općini Gorjani, gdje smo izgradili solarne elektrane na 6 lokacija, te postavljanjem 100 solarnih lampi u predgrađu Novog Sada. S partnerima smo zajednički radili na Akcijskim planovima energetskog održivog razvitka koji će ovim regijama pomoći u povećanju energetske učinkovitosti i borbi protiv klimatskih promjena.“

Marolin je također komentirao dodanu vrijednost koju su postigli korištenjem EU sredstava: „Energetskim investicijama ostvarili smo znatne uštede u potrošnji električne energije što je omogućilo ulaganje u socijalne mjere. Zahvaljujući ovim uštedama uspjeli smo sufinancirati besplatni vrtić za djecu u Belišću. Stoga smo mjere postizanja veće energetske učinkovitosti uspješno povezali s aktualnim demografskim izazovima u Slavoniji i Vojvodini.„

Pobjednici svih pet kategorija bit će objavljeni 9. listopada 2019. godine tijekom održavanja Europskog tjedna regija i gradova 2019.

Do tada, podržite R-SOL-E projekt i glasajte za njih!

Više informacija o R-SOL-E projektu možete naći na webu i Facebook stranici Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020

 

Fotografije ustupljene od Europske komisije (Simon Pugh Photography).

Fotografije ustupljene od Europske komisije (Simon Pugh Photography).

EFotografije ustupljene od Europske komisije (Simon Pugh Photography).

 

 

 

 

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X