Potpisan ugovor u vrijednosti od skoro 45 milijuna kuna za jačanje znanstvene suradnje između znanstvenika u Republici Hrvatskoj i u dijaspori

Objavljeno - 07.11.2018.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je 6. studenoga 2018. godine svečanost potpisivanja ugovora o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta pod nazivom Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „ZNANSTVENA SURADNJA“ u sklopu Operativnoga programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.’ iz Europskoga socijalnog fonda.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 44.842.440,00 KN čiji je nositelj Hrvatska zaklada za znanost.

U sklopu projekta Hrvatska zaklada za znanost financirat će oko 19 projekata u kojima je predviđeno sudjelovanje 38 znanstvenika do kraja 2022. godine s ciljem razvoja i jačanja znanstvene suradnje između znanstvenika u Republici Hrvatskoj i u dijaspori.

Ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, istaknula je kako je „važno utemeljiti dobru praksu koja s jedne strane omogućava mobilnost, a s druge omogućava kako povratak naših znanstvenika iz inozemstva tako i privlačenje znanstvenika koji u Hrvatskoj vide priliku za svoju znanstvenu karijeru“. Potrebno je osigurati ‘kruženje mozgova’, odnosno ravnomjernu razmjenu talenata kako bi i Europska unija u tom kontekstu imala koristi od svih zemalja članica, naglasila je ministrica.

Tri glavna cilja projekta su „financirati istraživanja koja su konkurentna na međunarodnoj razini, financirati istraživanja koja stvaraju nove vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, financirati projekte koji pomažu razvoju istraživačke infrastrukture“, naglasio je akademik Dario Vretenar.

Provedbom Operativnoga programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.’ za projekte iz područja obrazovanja i znanosti do sada su potpisana 244 ugovora u visini od 1.716.620.810,41 KN, rekao je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gosp. Mile Živčić.

Doktorandica Marina Matošec s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zaposlena na projektu Hrvatske zaklade za znanost Uloga ekonomskog sentimenta u praćenju makroekonomskih trendova: metodološka unaprjeđenja i nova područja primjene, rekla je kako je ovim projektom u inozemstvu imala priliku pohađati edukacije, ljetne škole i radionice te steći znanje koje u Hrvatskoj još nije dostupno, a na međunarodnim konferencijama izlagala je rezultate radova u kojima je sudjelovala. „Mislim da je ovo lijep način ulaska u svijet znanosti za mladog istraživača“, naglasila je.

Na svečanosti su bili prisutni predsjednik Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava gosp. Luka Rajčić, predstavnici Instituta, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i sektorskih agencija te ostali predstavnici stručne javnosti, a domaćica cjelokupnoga događaja bila je ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Popis operacija nalazi se OVDJE.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X