Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za veliki infrastrukturni projekt „Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP)”

Objavljeno - 16.11.2020.

U ponedjeljak, 16. studenog 2020., na Institutu Ruđer Bošković održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za veliki infrastrukturni projekt „Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP)“, referentnog broja KK.01.1.1.11., u sklopu „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“.

Ugovor je, uz ravnatelja Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Davida Matthew Smitha, potpisao ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs koji je čestitao Korisniku te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, g. Tomislav Petric. Svečanom potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja Instituta Ruđer Bošković.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je 03. ožujka 2020. godine postupak izravne dodjele strateškom projektu „Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP)“, koji se nalazi u sklopu „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Prihvatljivi prijavitelj, Institut Ruđer Bošković, uspješno se prijavio za navedeni postupak te osigurao 547.199.999,95 kn kuna bespovratnih sredstava, od čega je 85% sredstava osigurano preko Europskoga fonda za regionalni razvoj.

Projekt O-ZIP je veliki infrastrukturni projekt čiji je glavni cilj razviti multidisciplinarnu okolinu za istraživanje i razvoj, što će IRB-u omogućiti da uspješno parira najboljim europskim istraživačkim organizacijama u kontekstu opsega i kvalitete istraživanja te će doprinijeti razvoju održive mreže partnera iz znanstvene zajednice te industrije, što će ojačati partnerstva u nacionalnom sustavu istraživanja i inovacija.

Provedbom projekta stvorit će se četiri istraživačke infrastrukturne platforme. Platforme predstavljaju funkcionalne jedinice organizirane u multidisciplinarnom okruženju s ciljem pružanja podrške hrvatskim prioritetnim sektorima: zdravstvu, biotehnologiji, održivom okruženju i inženjeringu koji će služiti za istraživanje, primjenu i prijenos znanja i tehnologija.

Uz predviđenu organizacijsku reformu, projekt obuhvaća infrastrukturna ulaganja usmjerena na izgradnju i modernizaciju istraživačkih objekata na IRB-u, kao i ulaganja u kapitalnu opremu.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X