Otvoren drugi poziv na dostavu projektnih prijedloga i održan Info dan Programa Središnja Europa 2021. – 2027.

Objavljeno - 28.03.2023.

Program transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. – 2027. otvorio je drugi poziv na dostavu projektnih prijedloga te poziva zainteresirane javne i privatne organizacije da prijave svoje projekte.

Program u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje pruža podršku suradnji devet zemalja Središnje Europe: Hrvatske, Austrije, Češke, Italije (Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte, Provincia Autonoma Bolzano, Provincia Autonoma Trento, Valle d’Aosta i Veneto), Mađarske, Njemačke (Baden-Württemberg, Bavarska, Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saska, Saska-Anhalt, Thüringen i Braunschweig), Poljske, Slovenije i Slovačke).

Financijska omotnica Programa za čitavo programsko razdoblje iznosi oko 225 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz Program se sufinanciraju projekti u svrhu jačanja regionalnih inovacija, pametne specijalizacije, energetske tranzicije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, poboljšanja prometnih veza te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj kroz 9 specifičnih ciljeva.

Cilj drugog poziva je ponuditi širok tematski raspon za najveći mogući broj zainteresiranih partnera. U tom smislu za prijavitelje će biti otvorena sva 4 tematska prioriteta dok će vrijednost poziva iznositi oko 60 milijuna eura iz EFRR-a uz stopu sufinanciranja od 80%.

Otvoreni prioriteti:

Poziv je otvoren od 22. ožujka 2023. do 17. svibnja 2023. godine, a ugovaranje i početak provedbe projekata se očekuje početkom 2024. godine.

Projektni konzorcij se mora sastojati od najmanje tri financijska partnera iz tri zemlje EU-a, od kojih dva moraju imati sjedište u programskom području. Preporuka programa je da projekti uključuju od 5 do 12 partnera, imaju budžet od 1,2 do 1,9 milijuna eura iz EFRR-a te traju do 30 mjeseci.

Prihvatljivi projektni partneri uključuju:

Privatne institucije uz specifične uvjete također mogu preuzeti ulogu vodećeg partnera.

U svrhu potpore potencijalnim prijaviteljima Program je osmislio virtualnu zajednicu projektnih prijavitelja koja olakšava traženje projektnih partnera te daje mogućnost pretraživanja postojećih i dodavanja svojih projektnih ideja. Zajednica će vam pomoći da stupite u kontakt s drugim organizacijama i olakšati prijavu na poziv, a za pristup se potrebno registrirati.

Uvjeti natječaja i ostale informacije dostupne su na web stranicama Zajedničkog tajništva. Osim toga, informacije o specifičnim ciljevima su dostupne u obliku kratkih videozapisa koje možete pronaći na YouTube kanalu. Aktualne informacije također se mogu pronaći na društvenim platformama Twitter, Instagram, Linkedin i Facebook.

Povodom otvaranja poziva u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU 27. ožujka 2023. godine u Hotelu International u Zagrebu održana je nacionalna info radionica. Na radionici se više od 100 potencijalnih prijavitelja upoznalo sa sadržajem Programa i uvjetima drugog poziva.

Materijale sa radionice možete preuzeti ovdje.

Za sva pitanja možete kontaktirati nacionalnu kontakt točku za Republiku Hrvatsku.

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X