Odabrane škole za sudjelovanje u projektu „U školi otvorene kohezije“

Objavljeno - 29.11.2019.

Hrvatska je odabrana kao jedna od članica EU-a u kojoj će se provoditi Pilot projekt „U školi otvorene kohezije – At the School of Open Cohesion, ASOC“. Riječ je o interdisciplinarnom obrazovnom programu prikladnom za sve srednje škole čiji je cilj učenicima približiti i promicati građanski nadzor nad javnim financijama, odnosno potaknuti ih da se uključe u praćenje ulaganja kroz kohezijsku politiku Europske unije korištenjem javnih otvorenih podataka i informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Projektne aktivnosti za sve uključene države članice centralizirano provodi Europska komisija, a Pilot projekt u Republici Hrvatskoj provodi i koordinira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Temeljem Javnog poziva i prijedloga Povjerenstva za odabir u Pilot projektu, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prihvatio je prijedlog Povjerenstva za odabir i donio odluku kojom „U školi otvorene kohezije – At the School of Open Cohesion, ASOC” sudjeluju ove škole:

  1. X. gimnazija Ivan Supek iz Zagreba
  2. Srednja škola Obrovac iz Obrovca
  3. Gimnazija Franje Petrića iz Zadra
  4. Gimnazija Gospić iz Gospića
  5. Gimnazija Nova Gradiška iz Nove Gradiške

U odabiru škola vodilo se računa o ravnomjernoj raspoređenosti, a preduvjet za sudjelovanje bila je  odgovarajuća opremljenost škola, odnosno brzi Internet, dostupnost računala, slobodan pristup društvenim mrežama, mogućnost organiziranja video konferencija i slično kako bi učenici mogli sudjelovati u svim predviđenim aktivnostima.

Projekt će započeti online edukacijom profesora o tome kako učenicima prenijeti znanja iz područja građanskog praćenja projekata, statističke analize i procesuiranja podataka, praćenja provedbe projekata pomoću intervjua i promatranja na licu mjesta te kako prezentirati priču o aktivnostima koje su učenici proveli.

Uz pomoć mentorske podrške profesora i lokalnih stručnjaka, učenici će odabrati jedan projekt u njihovoj zajednici koji je sufinanciran sredstvima fondova Europske unije, a svoje će istraživanje projekta predstaviti kroz kreativni video uradak. Najuspješnija grupa za nagradu posjetit će Bruxelles u organizaciji Europske komisije za vrijeme „EU Regions Week 2020.“

Ovim projektom učenici diljem Hrvatske imat će prilike upoznati kohezijsku politiku, fondove Europske unije i kako oni mijenjaju Hrvatsku i njihove lokalne zajednice te naučiti kako pratiti korištenje javnih financija.

Odluka o odabiru škola koja će sudjelovati u Pilot projektu „U školi otvorene kohezije – At the School of Open Cohesion, ASOC“ dostupna je ovdje

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X