U Beču održana konferencija Interreg programa Središnja Europa povodom otvaranja 2. poziva na dostavu projektnih prijedloga

Objavljeno - 23.03.2023.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, Šime Erlić, održao je glavni govor na godišnjoj konferenciji „Cooperation is central for a more cohesive Europe“, koja je održana 22. ožujka 2023. godine u Beču.

Konferencija je okupila nacionalne delegacije država sudionica programa Interreg Središnja Europa, projektne partnere, predstavnike Europske komisije te potencijalne prijavitelje.

U svom govoru na temu „How cohesion policy helps to transfer Croatia“ istaknuo je važnost kohezijske politike u razvoju Republike Hrvatske te naglasio kako je glavni cilj ove politike osigurati ravnomjeran regionalni razvoj svih njenih dijelova, uz poticanje rasta i doprinos zelenoj i digitalnoj tranziciji. Iz tog razloga, u novom financijskom razdoblju ulagat će se u promociju energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, prelazak na kružno gospodarstvo, prilagodbu na klimatske promjene te infrastrukturne projekte koji će podržati dekarbonizaciju transporta.

Također, ministar Erlić naglasio je kako će programi teritorijalne suradnje biti ključni za Hrvatsku i Europu u suočavanju s budućim izazovima, poput bržeg prelaska na niskougljično digitalno gospodarstvo, demografskih pitanja, zdravstvene krize, socijalne nejednakosti i novih tehnologija u nastajanju. Naveo je i da je kohezijska politika Hrvatskoj donijela značajne koristi od ulaska u EU, a još veće pozitivne učinke očekuje u razdoblju 2021. – 2027.

Ministar se u svom govoru posebno osvrnuo na važnost Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa za Hrvatsku te izrazio zadovoljstvo što je u okviru konferencije otvoren drugi poziv za dostavu projektnih prijedloga.

Ovaj poziv pruža priliku hrvatskim javnim institucijama, kao i znanstvenim organizacijama  i poduzetnicima da apliciraju za financiranje svojih projekata te kroz međunarodnu suradnju doprinesu regionalnom razvoju. Poziv vrijednosti oko 60 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj je otvoren do 17. svibnja 2023., a projekti se sufinanciraju uz stopu od 80%.

U sklopu poziva financirat će se projekti u 4 prioritetna područja:

  1. Pametnija središnja Europa
  1. Zelenija središnja Europa
  1. Povezanija središnja Europa
  1. Bolje upravljana središnja Europa

U prvom pozivu na dostavu projektnih prijedloga 53 hrvatska projektna partnera sudjeluje u 34 odobrena projekata ukupne vrijednosti oko 8,5 milijuna eura EU sredstava, dok u programskom razdoblju 2014.-2020. kroz sveukupno 4 poziva na dostavu projektnih prijedloga, partneri iz Republike Hrvatske kroz 89 projekata ugovorili su ukupni iznos od 18.6 milijuna eura.

Više informacija o programu Središnja Europa možete pronaći na službenoj stranici programa Interreg CENTRAL EUROPE  kao i na našoj web stranici www.strukturnifondovi.hr.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X