Euronews izvještava o zajedničkom projektu Hrvatske i Srbije

Objavljeno - 20.12.2019.

Nakon sudjelovanja u finalu ovogodišnjeg natjecanja REGIOSTARS za izbor najinovativnijeg europskog projekta, partneri projekta R-SOL-E, sufinanciranog u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020., predstavljeni su u emisiji Smart Regions.

Projekt R-SOL-E (Renewable Solar Energy) zajednički provode Grad Belišće i Općina Gorjani iz Hrvatske te Grad Novi Sad iz Srbije. Cilj projekta je povećati energetsku učinkovitost javnih zgrada u prekograničnom području Hrvatske i Srbije. Uz pomoć sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći osiguranih Interreg IPA programom prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, partneri su ostvarili uštede koje su zatim uložili u socijalne mjere i nastavak borbe protiv klimatskih promjena. Njihov inovativni pristup zapazio je kanal Euronews.

Euronews – Medijski kanal dostupan u 160 država

Euronews je etablirani informativni kanal dostupan više od 400 milijuna ljudi u 160 država i na više od 10 različitih jezika. Od njegovog pokretanja 1993. u Lyonu, Euronews svakodnevno izvještava o lokalnim i globalnim vijestima vezanim za inovacije, suradnju, Europsku uniju i druge aktualne teme.

Borba protiv zagađenja, superračunala, inovacije u održivoj energiji…

Novinari Euronews-a pozvali su partnere projekta R-SOL-E da sudjeluju u emisiji Smart Regions. Ovaj serijal predstavlja vodeće projekte čija inovativna dostignuća na području turizma, zaštite okoliša, novih tehnologija i drugih inovacija pružaju dodanu vrijednost građanima Europe i svijeta. Smart Regions obilazi europske države u potrazi za projektima Kohezijske politike koji podižu kvalitetu života stanovnika diljem Europe. U listopadu 2019., nova epizoda snimljena je u Belišću, Gorjanima i Novom Sadu.

Suradnjom preko granica do ušteda energije

Video možete pogledati ovdje 

R-SOL-E omogućio je instalaciju solarnih panela na javnim zgradama Općine Gorjani i Grada Belišće, među kojima je dječji vrtić u Belišću. „Prošla je godina dana od energetske obnove dječjeg vrtića i instalacije solarnih panela i od tada pratimo potrošnju. Podaci pokazuju da smo ostvarili uštede električne energije, plina i vode.“  pojasnio je Zdenko Glasovac, ravnatelj dječjeg vrtića u Belišću.

Za Grad Belišće, projekt je rezultirao uštedom energije većom od 60%, odnosno više od 30.000 EUR godišnje. U Novom Sadu instalirano je 100 energetski učinkovitih svjetiljki i unaprjeđena je cjelokupna mreža javne rasvjete. O važnosti projekta, ne samo za pitanja energetske učinkovitosti već i za suradnju gradova i regija iz više država, govorila je Ljerka Vučković, voditeljica projekta: „Bilo da se radi o obnovljivoj energiji, zaštiti okoliša ili jačanju turizma, uvijek postoje zajednički interesi. Vjerujem da nam Interreg programi i prekogranična suradnja omogućuju da pronađemo zajedničke teme na kojima možemo graditi mostove. Dakle, ne vratiti se unazad, već gledati u budućnost.”

Video možete pogledati ovdje

Cijeli članak dostupan je ovdje

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije djeluje kao Upravljačko tijelo Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. Više informacija o drugim prekograničnim projektima možete saznati na web stranici programa.

 Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X