Dodijeljeni novi ugovori za razvoj e-usluga u javnoj upravi vrijedni više od 350 milijuna kuna

Objavljeno - 14.11.2019.

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijeljeno je danas devet ugovora za razvoj e-usluga u javnoj upravi koji su vrijedni više od 350 milijuna kuna.

Ugovore ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, državnom tajniku u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Danijelu Meštriću, ravnatelju HZZO-a Lucianu Vukeliću te Marinku Bosiljevcu iz Državne geodetske uprave uručio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

Na svečanoj dodjeli ugovora sudjelovali su i ministar uprave Ivan Malenica, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić te ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Ministar Pavić poručio je da Hrvatska na raspolaganju ima preko milijardu kuna za digitalizaciju različitih usluga te da je u okviru ovog Poziva osigurano oko 520 milijuna kuna za razvoj e-usluga, od kojih je 350 milijuna kuna dodijeljeno danas.

Kazao je da je Vlada svjesna razvoja digitalnih usluga po kojima je Hrvatska slabija od prosjeka Europske unije te izrazio vjeru da će osigurana sredstva značajno ojačati pojedina ministarstva odnosno institucije u pružanju različitih vidova e-usluga.

„Ono što mogu reći jest da europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju je na bolje u vidu digitalnog društva. Europski fondovi osiguravaju bolji pristup našim građanima“, zaključio je ministar u svom govoru.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da su u mandatu ove Vlade uložena značajna sredstva iz EU fondova u zdravstveni sustav naglasivši kako će današnji ugovori poboljšati zdravstveni sustav. Iz potpisanih ugovora izdvojio je uslugu e-bolnice kazavši kako ona predstavljati značajan pomak unutar i izvan zdravstvenog sustava.

Govoreći o razvoju e-usluga u pravosuđu ministar Bošnjaković izjavio je da se je u mandatu ove Vlade ušlo u digitalnu epohu pravosuđa, a da će se u okviru potpisanog ugovora dalje razvijati aplikacija u sustavu e-registar koja će omogućiti osnivanje trgovačkih društava putem aplikacije.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek napomenula je da ovim potpisivanjem započinje veliki proces digitalizacije kulture baštine, da će se njime dobiti unificirana platforma na kojoj će se pohranjivati digitalni oblici koji se tiču kulturne baštine te da će oni u cijelosti biti povezivi sa sličnim repozitorijima.

Ministar Malenica ocijenio je današnju dodjelu bitnim događajem koji će doprinijeti boljoj učinkovitosti javne uprave, navevši da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade, da je puno toga poduzeto u ovom programskom razdoblju te da se već priprema za novo programsko razdoblje posebice u vidu poboljšanja i digitalizacije međuresorne suradnje.

Popis potpisanih projekata i galeriju fotografija možete pogledati ovdje.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X