„Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Nove prilike“ od četvrtka u Opatiji, a predavanja se mogu pratiti online

Objavljeno - 29.09.2021.

U četvrtak i petak, 30. rujna i 1. listopada, u Opatiji će se u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održati konferencija “Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Nove prilike”. Glavna tema bit će mogućnosti financiranja projekata kroz Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. te Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a sudionicima će se predstaviti i dosadašnji rezultati korištenja EU fondova.

Konferenciju će u četvrtak, s početkom u 18 sati, otvoriti predsjednik Vlade Andrej Plenković. O mogućnostima i novim prilikama koje nas očekuju govorit će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnici i ravnatelji uprava.

Otvorenje događaja i sva predavanja bit će dostupna za širu publiku preko weba Strukturni fondovi i istoimenog YouTube kanala. Tako da će građani moći saznati sve što ih zanima o novim prilikama i mogućnostima u aktualnom financijskom razdoblju u kojem je Hrvatskoj na raspolaganju oko 25 milijardi eura. Informacije o rasporedu prijenosa predavanja objavit ćemo na web stranici Strukturni fondovi i na istoimenim profilima na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Sredstvima Europske unije u zadnjih 8 godina osigurana je digitalizacija 1200 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, tom digitalizacijom obuhvaćeno je 46.290 nastavnika i 104.000 učenika, izgrađeno je 2.300 kilometara nove kanalizacijske mreže, 370 kilometara nove vodoopskrbne mreže, kroz ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu omogućena je opskrba vodom za preko 570.000 osoba, izgrađeno je 213 reciklažnih dvorišta i sanirano je 32 odlagališta otpada.

Od listopada 2016. do danas iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali podržani su razvojni projekti čime se osiguralo 210.976 radnih mjesta.

Do rujna 2021. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,18 milijardi eura dodijeljenih sredstava. Ukupno je isplaćeno 6,51 milijardi eura odnosno 60,64% od prvotno dodijeljenih sredstava te je ovjereno 5,36 milijardi eura odnosno 49,98% dodijeljenih sredstava. Hrvatska je u plusu 6,01 milijardi eura u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije.Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X