Konferencija “2. Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Ključni izazovi novog razdoblja 2021.-2027.” – Novi Vinodolski, 21.-22.10.2021.

Objavljeno - 25.10.21.

U Novom Vinodolskom su održani “2. Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Ključni izazovi novog razdoblja 2021.-2027.”

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u četvrtak i petak, 21. i 22. listopada, u Novom Vinodolskom su održani 2. Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Ključni izazovi novog razdoblja 2021.-2027.

Dvodnevnom događanju prisustvovalo je oko 400 sudionika koji su pratili predavanja o ključnim temama i izazovima koji se odnose na novo financijsko razdoblje poput zelene, digitalne i industrijske tranzicije koja zahvaća čitavu EU i Hrvatsku. Konferenciju su otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

„Kako bismo što kvalitetnije i što bolje bili spremni za ulazak u novo programsko razdoblje te bolju, jaču i kvalitetniju apsorpciju europskih sredstava – svih ovih 25 milijardi eura koje nam su nam na raspolaganju – moramo iskoristiti lekcije iz svega što smo do sada radili”, istaknula je ministrica Tramišak. Ministrica je naglasila nužnost digitalizacije procesa i pojednostavljivanja procedura u novom programskom razdoblju te najavila: „U novom programskom razdoblju korisnici će se moći fokusirati na ono što želite postići svojim projektima, na rezultate projekata, na održivost istih, a ne na prikupljanje hrpe dokumentacije koju su javnom i državnom sektoru već dostupni“.

Ministrica se kratko osvrnula i na prošlo programsko razdoblje te istaknula kako je Hrvatska trenutno na 122% ugovorenosti perspektive, odnosno da je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura, a ugovoreno je 13,3 milijarde.

Ministar Butković osvrnuo se na buduće programsko razdoblje u kontekstu prometnog sektora i naglasio: „Ono što nam predstoji je novi operativni program. Nama u prometu je na raspolaganju oko 1,3 milijardi eura, posebno još sredstva koja ćemo imati u okviru Instrumenta za povezivanje Europe, kao i Programa oporavka s nekih 730 milijuna eura i ti projekti će biti koncentrirani na željeznicu koja je u Hrvatskoj sustavno zanemarivana nismo mogli istovremeno graditi autoceste i željeznicu jer su to veliki i složeni projekti“.

Ministar je dodao kako su upravo željeznice ono što Hrvatskoj treba zbog razvoja gospodarstva te jačanja luka u Rijeci i Pločama.

Prvi dan konferencije održana su predavanja na temu prilika za financiranje u višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. s naglaskom na OPKK, ITU i OPULJP te Norveškog programa suradnje, nakon čega je uslijedila panel rasprava. Drugi dan konferencije su u sklopu prvog ciklusa predavanja održane sljedeće prezentacije: Disrupcija i trendovi, Digitalna tranzicija kao prilika, Industrijska tranzicija u Panonskoj Hrvatskoj te Inspirativni primjer integriranog teritorijalnog razvoja europskog grada Varšave – ključne investicije u funkcionalnom području Varšave. U drugom poslijepodnevnom ciklusu održana su sljedeća predavanja: Ključni izazovi korisnika EU projekata u javnoj nabavi, Izazovi investitora u projektiranju građevinskih projekata, Vidljive i nevidljive mane tijekom realizacije građevinskih projekata, Zelena tranzicija – put prema dekarbonizaciji društva i kružnom gospodarstvu, Zatvaranje financijske konstrukcije projekata i parametri ocjenjivanja projekata za financiranje, a program konferencije je završio panel raspravom o izazovima provedbe sadašnjih i budućih EU projekata.

Otvorenje događaja i sva predavanja bila su putem prijenosa uživo dostupna za širu publiku putem središnjeg internetskog portala www.strukturnifondovi.hr odnosno istoimenog YouTube kanala, a cjelokupna konferencija popraćena je i na društvenim mrežama odnosno Facebook i Instagram profilu strukturnih fondova .

U nastavku možete pogledati snimku otvorenja konferencije te preuzeti prezentacije:

Video snimka prvog dana, 21.10.2021.

Uvodna predavanja

1. Prilike iz Operativnih programa Konkurentnost i kohezija i Integrirani teritorijalni program

Šime Erlić, državni tajnik, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

2. Prilike iz ESF+ i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali

Dragan Jelić, državni tajnik, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

3. Prilike iz Norveškog programa suradnje

Financijski mehanizam europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam

Natalija Laštro, načelnica Sektora za EU programe i međunarodne financijske mehanizme, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Podrška korištenju obnovljivih izvora energije u cilju poboljšane energetske učinkovitosti – PROGRAM ENERGIJA I KLIMATSKE PROMJENE

Stella Arneri, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Video snimka drugog dana, 22.10.2021.

Prvi ciklus stručnih predavanja

1. Ključni izazovi u razdoblju financiranja 2021.-2027.

Ana Fresl, programska direktorica konferencije

2. Disrupcija i trendovi

Mr. sc. Vedran Antoljak, direktor, Best Advisory

3. Digitalna tranzicija kao prilika

Doc. dr. sc. Leo Mršić, prodekan za znanost i istraživanje, Visoko učilište Algebra

4. Industrijska tranzicija u Panonskoj Hrvatskoj

Ana Budimir, koordinatorica projekta, Svjetska banka

5. Inspirativni primjer integriranog teritorijalnog razvoja europskog grada Varšave – ključne investicije u funkcionalnom području Varšave

Pawel Sajnog, glavni specijalist u Uredu za europske fondove i politike razvoja, Grad Varšava, Poljska

Drugi ciklus stručnih predavanja

1. Ključni izazovi korisnika EU projekata u javnoj nabavi

Ivan Serdarušić, direktor za EU fondove i javnu nabavu, Projekt jednako razvoj

2. Izazovi investitora u projektiranju građevinskih projekata

Dipl. ing. arh. Kata Marunica i dipl. ing. arh. Goran Rukavina, NFO

3. Vidljive i nevidljive mane tijekom realizacije građevinskih projekata

Dipl. ing. građ. Boris Blažević, direktor BBiS plan / Experto crede

4. Zelena tranzicija – put prema dekarbonizaciji društva i kružnom gospodarstvu

Doc.dr.sc. Vlasta Zanki, Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

5. Zatvaranje financijske konstrukcije projekata i parametri ocjenjivanja projekata za financiranje

Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja, HBOR

 

Konferencija je završila uz prigodnu panel raspravu na temu: “Izazovi provedbe sadašnjih i budućih EU projekata” u kojoj su sudjelovali:

Tomislav Petric, ravnatelj, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije

Sanja Jelačić, voditeljica Posredničkog tijela razine 2, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Gordan Kuvek, direktor Sektora strategije, Hrvatska banka za obnovu i razvitak

Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika uprave, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)

Ante Džapo, pomoćnik ravnatelja, Hrvatski zavod za zapošljavanje

Ana Fresl, moderatorica

Ostale Aktivnosti

04.07.17.
Studijsko putovanje u Bruxelles za drugu generaciju studenata koji sudjeluju u projektu “Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU”
19.09.18.
Regionalni dani EU fondova u Solinu
29.10.18.
Regionalni dani EU fondova u Križevcima

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i pratite najnovije vijesti.
X